1. Cобор Святого Юра

Греко-католицький архикатедральний собор Святого Юра – величний рококовий архітектурний ансамбль XVIII століття домінує на високому узгір’ї над Львовом, чудово поєднуючись із міським ландшафтом. Собор Святого Юра побудований в стилі пишного бароко, за проектом Б. Меретина, прикрашений монументальною скульптурою видатного скульптора Іоанна Пінзеля. Фасад увінчує фігура святого Юрія Змієборця — покровителя не тільки собору, але й міста Львова.

1

2. Оптимістична печера, що на Тернопільщині

Оптимістична печера — гіпсова печера, геологічна пам’ятка природи загальнодержавного значення в Україні. Розташована поблизу села Королівка Борщівського району Тернопільській області. Ця печера прославила Україну на весь світ, адже саме вона потрапила в Книгу рекордів Гіннеса як найдовша серед всіх гіпсових печер на Землі. Сумарна довжина ходів перевищує 230 кілометрів. Кажуть, печера утворилась вимиванням порід підземними водами ще 14 млн років тому.

2

3. Каплиця Боїмів

Каплиця Боїмів – славнозвісна пам’ятка пізнього ренесансу, яка не має аналогів не лише в Україні, але й у європейській архітектурі. Ця унікальна пам’ятка є окрасою Катедральної площі, з цього провулка відкривається один з найкращих краєвидів Львова на Площу Ринок і міську Ратушу. Львівський купець родом з Угорщини Георгій Боїм розбагатів на торгівлі вином та отримавши громадянство Львова разом з посадою бургомістра вирішив збудувати родинну каплицю небаченої краси. Будівлю звели за проектом вроцлавського будівничого Андрія Бемера і освятили 1615 року.

3

4.  Будинок з химерами або Будинок Городецького.

Найвідоміший та найбільш «химерний» київський особняк, водночас, і найбільш закритий. Тут, на Банковій, 10, розташований Будинок прийомів Президента України. У розкішному кабінеті великого архітектора Городецького проходять зустрічі глав держав. Але у вас з’явилася чудова можливість потрапити всередину однієї з головних визначних пам’яток Києва.

4

5. Музей бурштину 

Музей бурштину —унікальний музей міста, відкритий улітку 2010 року, в основі якого — дві бурштинові кімнати, де представлено ювелірні вироби та картини, унікальні злитки бурштину, знайдені на Рівненщині, а також одяг та взуття, прикрашені цим каменем. Серед кспонатів музею зустрічаються шматки бурштину віком до 40 млн. років, знайдені в різний час на території Рівенщини, а також виготовлені з нього ювелірні вироби. Зокрема, експонується прадавній янтарний виріб в Україні — диск-амулет віком приблизно 2,5 тис. років. Прикрасою музею вважаються камені, в яких ще закристалізувалися комахи. Представлений також шматок дикого янтару вагою близько 2 кг.

5

6. Сумська Альтанка

Уже протягом більш, ніж 100 років Сумська Альтанка вважається незмінним символом міста троянд. Вона знаходиться мiж художнiм та краєзнавчим музеями міста Суми, неподалік від Сумського обласного академічного театру драми та музичної комедії імені М. С. Щепкіна. Саме тут фотографуються молодята, випускники і туристи та призначають зустрічі сумчани й гості міста.

6

7. Костел Св. Йосифа

Римо-католицький костел Св. Йосипа побудований у 1896 році за рахунок коштів місцевих прихожан. Автором проекту будівлі є одеський архітектор В. Домбровський. Церква споруджена в готичному стилі. Будівля має дві вежі висотою 49 метрів з конусними дахами. Храм прикрашений унікальними вітражами, виготовленими в Німеччині. В даний час Миколаївський Римо-Католицький Костел Святого Йосипа — діючий храм, який продовжує відновлюватися.

7

8. Замок Підгірці

Замок Підгірці є одним з найкращих в Україні, хоч і менш відомий, ніж інші замки. Побудований у стилі ренесанс у 1635-1640 рр. гетьманом Станіславом Конецпольським. «Palazzo in fortezza» — так називалася італійська схема, за якою зводився даний палац. Використовувалася вона тоді, коли необхідно було побудувати не просто палац, а укріплену резиденцію з функціями фортеці.

8

9.  Оленяча ферма

Одним із найвідоміших туристичних об’єктів Закарпаття є єдина в Україні ферма плямистих оленів у селі Іза, недалеко від Хуста. Численні українські туристи та гості із-за кордону приїжджають сюди аби помилуватися струнконогими красенями. Рідкісні олені з’явились на фермі ще у радянські часи – 1987 року. Гелікоптером їх доправили сюди аж із Калінінградської області. Основна мета вирощування цих тварин – пантокрин –лікарська речовина, добута із рогів.

9

10. Костел Серце Ісуса

Костел Серце Ісуса – архітектурний шедевр, найкрасивіший храм Чернівців, збудованим найвідомішим зодчим Йозефом Ляйцнером. В кінці 70-х років у Чернівцях з’явилися перші місіонери єзуїтів, що представляли католицький орден Товариства Господа Ісуса. Так, як з часом кількість прихильників єзуїтів зростала, виникла гостра необхідність у будівництві ще одного костелу у місті.


10+

11. Печера «Млинки» — одна із найвідоміших печер Тернопільщини.

Печера, як і багато інших у цій місцевості є карстового походження і виникла через вимивання землі мільйони років тому коли тут знаходилось древнє, Скіфське море. Завдяки цьому цікавому явищу Тернопільщина вкрита густою мережею підземних лабіринтів, які тягнуться на сотні кілометрів і ніхто точно не знає скільки їх, куди вони ведуть і де починаються.

11

12. Палац Даховських

Палац Даховських – надзвичайної краси замок, розташований у селі Леськове, Черкаської області. За переказами, засновником села, у якому розташований палац був відомий козак – Лесько Фариба. Спочатку це був невеличкий хутір, який згодом переріс у замітне послення.

12

13. Синевир

Синевир – найбільше природне озеро Закарпаття, яке утворилося 10 тисяч років тому на висоті 989 метрів нд рівнем моря. На сьогоднішній день, озеро Синевир справедливо вважається одним із найкоштовніших природних скарбів України та візитною карткою Українських Карпат.

13

14. Водоспад Білі Камені

Водоспад Білі камені – один із найпопулярніших об’єктів, справжня родзинка  Дніпропетровщини. Водоспад виник в 1932 році, коли, одночасно з будівництвом Криворізького Металургійного Заводу, створили на річці Інгулець величезна Карачуновське водосховище.

14

15. Державний історико-архітектурний заповідник у м. Святогірськ (Свято-Успенська Святогірська лавра)

Свято-Успенська Святогірська Лавра – старовинний православний монастир, розташований у місті Святогірськ Донецької області. Лавра складається з комплексу печер і наземних будівель XVII-XIX століть. За припущенням істориків Святогірська лавра зводилася за часів Київської Русі.

15

16. Будинок скульптора

Будинок скульптора – це дивовижна споруда розташована у старій частині міста на березі річки Стир. Іноді, його називають другим замком Луцька, чи будинком з химерами. Насправді це будинок-майстерня місцевого скульптора Миколи Голованя, який він оздоблює уже понад 30 років. Своє житло скульптор перетворив на оригінальний артоб’єкт.  Хижі звірі, птахи, міфічні істоти — тут можна знайти усе.

16

17. Будинок-стіна

Що може бути дивовижніше житлового будинку без бічної стіни?

На перший погляд, будинок абсолютно плоский. З одного боку ви бачите звичайний фасад будинку: балкони з квітами, вікна з фіранками, красива обробка стін. Проте варто трохи загорнути за кут, як на вашому обличчі одразу з’явиться здивування. Не варто непокоїтись, зір вас не підводить — так було задумано.

17

18. Палац Кеніга

Цей прекрасний і старовинний палац знаходиться в якомусь годині їзди від Харкова. Зайшовши в цей палац Ви зможете відчути всі таємниці і легенди, які він накопичив за роки свого існування. Початок будівництва цієї садиби у Шарівці було закладено ще в XIX в. Власник цих місць Павло Ольховський наказав закласти парк в долині річки Мерчик.

18

19. Кловський палац

Кловський палац — пам’ятка архітектури національного значення XVIII ст. Палац споруджений у 1756 р. для членів імператорської родини, які приїжджали в Києво-Печерську Лавру на молебні, та для вищого духовенства. Палац представляє стиль бароко. Спершу будівля палацу була двоповерховою. У 1863 р. надбудовано третій поверх. Інтер’єр палацу був розписаний українськими художниками.

19

20. Пассаж, Одеса

Пассаж – пам’ятка історії та архітектури кінця XIX — початку ХХ століття. Будівля готелю «Пасаж», одна з найгарніших будівель Одеси, що вражає вишуканістю архітектури і скульптурних композицій. Усередині готелю знаходиться ціла вулиця з рядами елітних магазинів. Високий дах з скла доповнює відчуття неосяжного простору і несе світло всередину будівлі. Відкрили цю будівлю в 1899 році і впродовж всього її існування використовували як торговий центр.

20

21. Домініканський костел

Домініканський костел – видатна пам’ятка архітектури національного значення. Костел зведено у 1661 році в стилі ренесансу. Ймовірно, костел входив до оборонної структури Чернелиці, і навіть мав підземне сполучення з Чернелицьким замком. Вхід до храму прикрашає різьблений з білого каменя ренесансовий портал, який у верхній частині оздоблений гербом Чарторийських.

21

22. Олеський замок

Олеський замок — пам’ятка архітектури та історії XIII–XVIII століття, розташований у смт Олесько, Буського району Львівської області. Вперше Олеський замок згадується в письмових джерелах, датованих 1327 роком. Він, імовірно, побудований одним із синів галицько-волинського князя Юрія Львовича на плато пагорба, який височить серед заплави р. Ліберція. Споруда понад шість століть стоїть на пагорбі та була свідком багатьох історичних подій, потерпала від набігів татар та зазнавала пошкоджень в результаті пожеж.

22

23. Церква Миколи Чудотворця (на воді)

Храм Миколи Чудотворця знаходиться неподалік того місця, де в 988 році відбулося таїнство Хрещення народу Русі. Незвичне місце розташування в поєднанні з надзвичайною красою церковного спорудження приваблює все більше і більше відвідувачів. Церкву побудовано творчою архітектурною майстернею «Юрій Лосицький», автори проекту — Юрій Лосицький, Олена Мирошніченко.

23

24. Вірменський кафедральний собор Успіння Пресвятої Богородиці

Вірменський кафедральний собор Успіння Пресвятої Богородиці — пам’ятка архітектури національного значення, що знаходиться у Львові. Собор належить до Світової спадщини ЮНЕСКО і єдиним храмом Вірменської апостольської церкви в Західній Україні.

24