Розмір субсидії в першу чергу залежить від сукупного доходу сім'ї. При цьому, за різними оцінками, до 40% українців отримують частину зарплати "в конверті". Мінфінвсе ще розробляє механізм, який дозволить визначити реальний дохід субсидіантів.

Вам буде цікаво Більш ніж на 640 мільйонів гривень отримали буковинці субсидій в 2016 році

Завдяки збільшенню мінімальної зарплати з 1600 до 3200 гривень з першого січня насубсидії, підрахували чиновники, вдасться заощадити близько п'яти мільярдів гривень.Правда, перерахують "знижки" тільки в кінці опалювального сезону - після квітня 2017 року.

Ще одне поширене порушення - здача в оренду квартир з субсидіями. Дохід від здачіжитла в оренду повинна враховуватися при розрахунку субсидій. Крім того, отримати"комунальну" знижку можна тільки за місцем фактичного проживання. Тобто ворендованій квартирі оформити субсидію можуть тільки квартиранти, надавши договіроренди в органи соціального захисту.

Незважаючи на це, в інтернеті можна знайти сотні оголошень "здам квартиру з субсидією". Деякі з них далеко не з сегмента "дешевого житла".

Що трапиться з субсидіями в 2017-му

Цього року Кабінет міністрів повинен розробити концепцію монетизації субсидій. Простіше кажучи - "знижку" виплачуватимуть грошима. Тільки за 2017-й на субсидії планують витратити 51 мільярд гривень.

"Монетизацію субсидій обговорюють в Кабінеті міністрів. Прем'єр-міністр, Світовий банкі робоча група Кабміну. Уряд про це думає. Нарешті усвідомлення того, що монетизація необхідна, з'явилося", - розповідає представник Мінфіну, керівник офісу реформ Яна Бугримова.

Після цього, припускають чиновники, з'явиться стимул для економії - чим менше витратили на "комуналку", тим більше грошей залишилося. Якщо зараз "зекономлені" кошти переходять на наступний місяць, а після монетизації "здачу" можна буде отримати "на руки".

Є кілька можливих схем монетизації. Перша - платити гроші теплокомуненерго (ТКЕ), які будуть компенсувати субсидії, друга - перераховувати гроші, виділені на субсидії, безпосередньо споживачам. При цьому друга модель також має кілька варіантів. На картки можуть перераховувати всі гроші, і українці зможуть витрачати їх на свій розсуд, або ж на картки будуть перераховувати тільки зекономлені кошти, якщо субсидіант використовував ресурсів менше, ніж передбачено соціальною нормою.

"Моя особиста думка: я б йшла поетапно, тому що це зміна несе ризики. Ми не знаємо,як поведе себе людина, якщо ми на картку віддамо всі гроші, і не буде обмежень по використанню. Я не впевнена, що в цьому випадку не впаде платіжна дисципліна. Кінцева мета - дати гроші людям. Повинно бути підготовлено технічне рішення: які картки і на якій базі. Можливо, потрібно починати з монетизації залишків, тоді ми уникаємо ризики несплати. Потім потрібно переходити на повну монетизацію", -розповідає Яна Бугримова .

Заступник глави департаменту НАК "Нафтогаз України" Олексій Хабатюк впевнений, що введенню монетизації субсидій має передувати побудова система верифікаці їодержувачів субсидій, а також зниження нормативів, на які призначається "знижка".

Скільки українців ризикують залишитися без субсидії

За підрахунками Мінсоцполітики, в цьому році субсидії отримають 9 з 15 мільйонів українських сімей. Вже зараз за підсумками верифікації сім тисяч сімей залишилисябез субсидій (держава заощадила майже 15 мільйонів гривень). Всього в "чорний список" Мінфіну потрапили 185 тисяч одержувачів субсидій, зараз інформація по нимперевіряється органами соціального захисту.

Залишити без субсидії можуть з двох причин:

  • Субсидіант приховує частину доходу
  • Субсидіант зробив покупку на суму від 50 тисяч протягом 12 місяців з моментуотримання "знижки"

Без допомоги також можуть залишитися ті українці, чий дохід за минулий рік істотно виріс.

Нагадаємо, з середини минулого року, якщо працездатний член сім'ї офіційно не працює, при розрахунку субсидії, як заявив заступник Міністра соціальної політики Віталій Мущинін, будуть враховувати його дохід в розмірі двох прожиткових мінімумів (на даний момент – 3200 гривень). Раніше для непрацюючого члена сім'ї розраховували дохід в розмірі одного прожиткового мінімуму. Так, якщо сім'я з 4 працездатних осіб має сукупний дохід 10 тисяч гривень, але при цьому один з членів сім'ї офіційно не працює, при нарахуванні субсидії буде вважатись, що сім'я заробляє 13,2 тисячі гривень.

Тобто, фактично, субсидія безробітному призначена на тому ж рівні, що і субсидія для українця з мінімальною зарплатою.