Варто зазначити, що невиконаними залишилася переважно обіцянки мерів виділяти учасникам АТО земельні ділянки й забезпечувати житлом: з п'яти провалених обіцянок політиків усі п'ять стосуються землі або квартир.

Так, за мером Чернівців Олексієм Каспруком аналітики зафіксували дві провалених обіцянки. Ще в січні 2015 го він обіцяв запустити державну програму для забезпечення житлом всіх учасників АТО, проте охоплення цієї досить розмитої обіцянки в результаті звузилося зі всіх ветеранів АТО до сімей загиблих учасників бойових дій. Їх у мерії Чернівців тоді нарахували лише чотири – вони й отримали ордери на квартири в травні 2015 року.

Друга провалена обіцянка Каспрука стосується землі: наприкінці вересня 2015 року він запевняв, що до кінця року міськрада зробить «усе можливе», аби учасники АТО отримали земельні ділянки. Не можна сказати, що в міськраді не намагалися цього зробити, оскільки до грудня в Чернівцях виділили близько 480 ділянок, однак число ветеранів АТО в чергах на цей момент становило близько 1300 осіб, тому обіцянка отримала статус «не виконано».

За мером Рівного Володимиром Хомком також значиться обіцянка щодо житла для учасників антитерористичної операції. У лютому 2017 року він із розмахом запевняв, що місто закладе до бюджету кошти на цілих 3 квартири й 5 пільгових кредитів на будівництво для ветеранів, однак ближче до кінця року з бюджету міста купили одну квартиру й розгойдалися на два пільгових кредити на будівництво житла.

 

 
Аналітики Слова і Діла відстежили, як мери обласних центрів України виконували обіцянки перед учасниками АТО та їхніми сім'ями.

Провалив свою обіцянку щодо виділення земельних ділянок учасникам бойових дій і міський голова Полтави Олександр Мамай: він у січні 2015-го запевняв, що земля «однозначно виділятиметься». До квітня в місті виділили близько 80 ділянок землі, після чого заявили, що земля скінчилася й буде виділятися тільки біля селищ Івонченці й Тахтаулове після розмітки й узгодження. Трохи пізніше з'явилася інформація, що понад дві третини з перших 80 ділянок виділили людям, які до АТО не мали жодного стосунку. До серпня 2015 го в Полтавській області накопичилося близько 3,5 тисяч заяв на отримання землі учасниками АТО, причому 1,6 тисячі – в містах обласного значення (в області їх, окрім Полтави, ще 5). Однак у самій Полтаві до осені того ж року землі так і не знайшлося.

У мера Києва Віталія Кличка також є провалена обіцянку щодо землі для українських захисників: в серпні 2015-го він запевнив, що сім'ї загиблих учасників АТО отримають землю в селі Биківня в межах міста. Однак питання виділення ділянок затягнулось через конфлікт інтересів: жителі Биківні та низка громадських активістів виступали проти землевідводів, через що навіть утворювалася спеціальна погоджувальна комісія. В процесі з'ясувалося, що частина землевідведень у селі видавалася за часів одіозного Леоніда Черновецького – в результаті їх вилучили, й до липня 2016 року майже 90 сімей загиблих АТОвців отримали документи на земельні ділянки в Биківні. Зважаючи на витрачений на виділення цієї землі час, обіцянка отримала статус «не виконано» від наших аналітиків.

Кілька обіцянок мерів на тему землі й квартир для учасників АТО були виконані вчасно. Наприклад, обіцянка мера Харкова Геннадія Кернеса на цю тему була сформульована досить спритно: він запевнив, що Харківська міськрада й обласна адміністрація звернуться до Кабміну для розробки механізму надання житла учасникам АТО та сім'ям загиблих бійців. З огляду на те, що обіцянка не вимагала від мера безпосередньо виділяти житло, а запустити питання в інстанції, Кернес виконав її з великим успіхом: він запитав у облради дозволу звернутися з цього питання до президента та Мінсоцполітики.

Успішно виконав свою обіцянку виділити земельні ділянки АТОвцям мер Вінниці Сергій Моргунов: в червні 2015-го він запевнив, що 70 сімей бійців антитерористичної операції отримають землю в місті, до середини серпня ділянки розподілили між ветеранами методом відкритого жеребкування.

Також  аналітики зафіксували ще 7 обіцянок щодо земельних ділянок та житла для учасників АТО, які поки не отримали певного статусу. Так, мер Вінниці пообіцяв також компенсувати сім'ям загиблих бійців витрати на оформлення ділянок.

Наразі залишаються на контролі  обіцянки збудувати або купити житло захисникам та їхнім сім'ям від мерів Львова, Рівного, Житомира та Черкас. При цьому варто зазначити, що Хомко обіцяє забезпечити житлом сім'ї всіх загиблих в АТО військових, інші мери намагаються не давати таких «широких» обіцянок.

Все ще не отримали певного статусу «земельні обіцянки» мерів Чернівців і Чернігова. Наприклад, Каспрук запевняв, що всі учасники АТО отримають земельні наділи, а Владислав Атрошенко обіцяє виділяти ділянки сім'ям загиблих.