• Уникайте далеких подорожей

"У негоду уникайте подорожей на далекі відстані. Якщо відкласти поїздку неможливо, подбайте про теплі речі і термос з теплим напоєм (але ні в якому разі не алкогольним!) Подбайте, щоб ваш телефон був зарядженим. Це допоможе у разі необхідності зв’язатись зі службами порятунку", – порадили в Міністерстві охорони здоров'я.

  • Не викликайте "швидку" без потреби

Оскільки ситуація на дорогах погіршується, лікарі "швидкої" не завжди можуть дістатись до пацієнтів за короткий проміжок часу.

"Особливо гостро у складних погодних умовах відчувається проблема непрофільних викликів: температура до +38, високий тиск тощо. Тому закликаємо відповідально ставитись до виклику екстреної допомоги", – закликали медики.

Вони нагадали, що в центрах екстреної допомоги працюють консультанти, які порадять телефоном, як діяти у ситуації, яку не вважають екстреною.

  • Переохолодження у +7°С: чи можливо таке

Як пояснили у МОЗ, причиною переохолодження може бути не лише низька температура повітря.

"До слова, переохолодження можливе навіть за температури +7. Ключовими є термін перебування на вулиці, вітер, висока вологість та загальний стан людини. У групі ризику вагітні жінки, діти, люди з інвалідністю, хронічними захворюваннями", – зазначається у повідомленні.

Так, якщо температура тіла знизилась до +34 градусів, достатньо зігріти людину у теплому приміщенні і дати випити чогось гаряченького.

"Коли температура тіла опускається нижче +34 градусів, то людину необхідно госпіталізувати до відділень інтенсивної терапії для відновлення системи кровообігу, дихання, травлення та інших. Життя людини під загрозою, коли температура тіла нижча за +28", – наголосили медики.

  • Що не можна робити при обмороженні

Причиною обмороження можуть стати сильний вітер, висока вологість, але і тісне та вологе взуття, металеві прикраси, важка ноша, що перетискає судини.

"Ні в якому разі не розтирайте шкіру снігом, не опускайте уражені кінцівки у гарячу воду чи до батареї. Накладіть термоізольовану пов’язку з тканини, що може зігріти, і одразу зверніться до лікаря", – порадили у МОЗ.