"Якби піст полягав лише в їжі, то святими були б корови"

Починаючи з IV століття, цей піст тривав лише 7 днів. А з ХІІ століття, згідно з указом патріарха Константинопольського, Різдвяний піст було подовжено до 40 днів.

У народі він відомий також, як Пилипівка. Це через те, що напередодні, 27 листопада, Православна Церква відзначає день пам'яті  одного з 12 апостолів Ісуса Христа – апостола Пилипа.

"Святі Отці говорять дуже влучну фразу: "Якби піст полягав лише в їжі, то святими були б корови". Піст, в першу чергу, полягає в духовному очищенні, а не в їжі. Але утримання від їжі – це є засіб до прийняття посту", – розповідає старший викладач кафедри богослів'я та філософії КПБА, кандидат богословських наук, диякон Михайло Омельян.

28 листопада розпочинається Різдвяний піст

Головне – "не їсти один одного"

"Кожна людина, яка буде поститись, нехай згадає про те, що найважливіше, як каже Іоан Золотоустий, – не їсти один одного. Якщо людина не споживає їжі, а свариться з ближніми, гнівається на ближнього, то цей піст є неправильним", – підкреслює диякон Михайло Омельян.

Тож, готуючись до посту, перш за все, варто поставити за мету – стати добрішим серцем.

Дійте зараз та не заздріть

В цей 40-денний період кожен з нас має гарний шанс змінити своє ставлення до життя і почати діяти вже зараз.

"Кожна людина, яка буде поститись, має пам’ятати, що найважливіше в цьому пості є любов, милосердя і також допомога ближнім. І тому коли ми щось відкладаємо на потім, на завтра чи на старість, ми можемо зробити вже сьогодні в пості. Тобто змінитися", – відзначає диякон Михайло Омельян.

28 листопада розпочинається Різдвяний піст

Утримання від їжі не має стати приводом для осуджень

Аби достойно пройти період посту та з гідністю прийняти Різдво Христове, слід контролювати і свої негативні емоції у відношенні до оточуючих.       

"Не потрібно себе порівнювати з іншими і казати: "Ось я пощусь, не споживаючи їжу, а інша людина – не поститься". Потрібно дивитися лише на власний подвиг: "Ким я був, ким я став і ким я хочу стати?", – говорить диякон Михайло Омельян.

Читати ще: Церковні свята 2019 року: календар