Читати ще  Чернівецький шахіст - другий на "Талантах Поділля"

У Київській Русі, на території сучасної України, шахи з'явилися в X столітті, вони були принесені з Персії. Підтвердженням цього є шахові фігури в археологічних розкопках Вишгорода, Києва, Турова, в Чорній Могилі біля Чернігова. Святкують день шахів в Україні 1 листопада з 2011 року. Існує Всеукраїнська федерація шахів, яка проводить щорічно чемпіонати і змагання із шахових турнірів.

Цікаві факти про шахи

  1. Лікарі рекомендують шахи як спосіб боротьби проти хвороби Альцгеймера та просто для покращення розумових здібностей людини.
  2. Вислів "шах і мат" походить від перського слова Shah Mat, що означає "Король помер".
  3. Теоретично найдовша гра в шахи може складатися з 5949 ходів.
  4. Число можливих унікальних шахових партій набагато більше ніж число електронів у Всесвіті.
  5. Друга книга, яку надрукували англійською, була про шахи.
  6. Відому нам складну шахову дошку, у якій зберігаються фігури, була винайдена священиком у 1125 році. Так він ховав гру від Церкви, яка забороняла її.
  7. Лише 6 млн людей на світі знає як грати в цю гру.
  8. У Будапешті 1960 року Янош Флеш встановив рекорд: грав із 52 супротивниками одночасно із зав'язаними очима і при цьому виграв 31 партію.
  9. У Стародавній Індії в шахи грали на пальці. Переможеному відрубували палець на руці.
  10. З вихідного положення, коли всі фігури на своїх місцях, існує вісім різних способів поставити мат у два ходи і 355 різних способів поставити його за три ходи.
Вам буде цікаво Павільйон для гри в шахи тепер є у парку Чернівців (ФОТО)

Шахісти України – чемпіони світу

Найкращими шахістами України за рейтингом Ело ставали семеро чоловіків, зокрема: Василь Іванчук, Олександр Бєлявський, Олег Романишин, Леонід Штейн, Руслан Пономарьов, Павло Ельянов та Геннадій Кузьмін.

  1. Василь Іванчук – міжнародний гросмейстер, віце-чемпіон світу за версією ФІДЕ, чемпіон Європи, чемпіон світу з бліцу, чемпіон світу зі швидких шахів, тричі ставав переможцем супертурніру в Лінаресі, чотири – переможцем шахових олімпіад, увійшов у десятку найкращих шахістів планети.
  2. Олександр Бєлявський – міжнародний гросмейстер, перемагав на таких престижних турнірах як у: Вейк-ан-Зеє, Лондон, Сочі, Тілбург, Мюнхен, Амстердам, Белград, Чачін, Поляниця-Здруй.
  3. Олег Романишин – гросмейстер, переможець командного чемпіонату світу, займав 11 місце серед найкращих шахістів світу у 1978 році, спеціалісти характеризують його шаховий стиль як агресивний.
  4. Леонід Штейн – український радянський шахіст, міжнародний гросмейстер, заслужений майстер спорту, чемпіон УРСР та СРСР, помер 1973 року.
  5. Руслан Пономарьов – гросмейстер, чемпіон світу з шахів, заслужений майстер спорту України, віце-чемпіон Європи, срібний призер кубка світу, чемпіон України, дворазовий переможець шахових олімпіад, переможець командного чемпіонату світу.
  6. Павло Ельянов – міжнародний гросмейстер, переможець шахових олімпіад, срібний призер командного чемпіонату світу, бронзовий призер шахових олімпіад, бронзовий призер командного чемпіонату світу та бронзовий призер командного чемпіонату Європи.
  7. Геннадій Кузьмін – міжнародний гросмейстер, переможець шахової олімпіади та командного чемпіонату Європи, чемпіон України.

Найкращими в Україні за підсумками року ставали 9 шахісток, зокрема: Марта Літинська, Катерина Лагно, Наталя Жукова, Аліса Галлямова-Іванчук, Лідія Семенова, Анна та Марія Музичуки, Тетяна Василевич, Анна Ушеніна.

  1. Марта Літинська – міжнародний гросмейстер, заслужений майстер спорту, чемпіонка Європи в складі збірної України, чемпіонка світу серед ветеранок, чемпіонка СРСР.
  2. Катерина Лагно – російська (раніше українська) шахістка, гросмейстер, у 12 років потрапила до книги рекордів Гіннеса за те, що виконала норматив гросмейстера серед жінок.
  3. Наталя Жукова – гросмейстер, дворазова чемпіонка Європи, віце-чемпіонка світу з бліцу, заслужений майстер спорту України.
  4. Аліса Галлямова-Іванчук – російська шахістка, яка у складі збірної України брала участь у всесвітній шаховій олімпіаді у Філіппінах (2-е місце).
  5. Лідія Семенова – українська шахістка, гросмейстер серед жінок, у Шаховій олімпіаді в Салоніках здобула три золоті медалі як член збірної СРСР.
  6. Тетяна Василевич – російська (раніше українська) шахістка, гросмейстер серед жінок, міжнародний майстер.
  7. Анна Ушеніна – гросмейстер, чотирнадцята чемпіонка світу з шахів серед жінок, чемпіонка України, чемпіонка Європи з шахів.
  8. Анна Музичук – українська шахістка, триразова чемпіонка світу серед жінок, триразова чемпіонка Європи серед жінок, віце-чемпіонка світу серед жінок з класичних шахів, дворазова чемпіонка України з шахів серед жінок, чемпіонка світу серед шахісток віком до 20 років та до 16 років, заслужений майстер спорту України.
  9. Марія Музичук – гросмейстер, дворазова чемпіонка України, чемпіонка світу серед жінок, найкраща шахістка 2015 року, у складі жіночої збірної України чемпіонка світу та чемпіонка Європи 2013 року.