Економ при абатстві Отвільер, розташованому в самому центрі Шампані, П’єр Періньон завідував їстівними запасами і погребом, а на дозвіллі займався експериментами по виробництву різних вин.
4 серпня 1668 року Періньон представив здивованої братії чудовий напій: сріблясті бульбашки з тихим шелестом піднімалися з дна келиха, прозора піна іскрилася, немов жива. Це ігристе вино стало прабатьком сучасного шампанського.
П’єр Періньон не тільки першим виготовив шампанське, але також запропонував замість звичайної в той час пробки з промасленої палиці використовувати коркові, яка використовується донині.
Хоча винахід шампанського датований 4 серпня 1668, опис технології його виготовлення було опубліковано лише в 1718 році абатом Федина, каноніком Реймського собору.
Нагадаємо, 4 серпня ще й день Поцілуйниці. Народні прогнози застерігають від граду
У 1728 році почалася торгівля шампанським, а через рік була заснована перша фірма-виробник шампанських вин «Рюінар». До кінця 19 століття шампанське придбало популярність у всьому світі, і багато країн стали самі освоювати його виробництво.
Після першої світової війни Франція прийняла закон, який встановив, що шампанським можуть називатися тільки ті ігристі вина, які вироблені безпосередньо в провінції Шампань при строгому дотриманні певних правил.
А чи знаєте ви, що …
Швидкість вильоту пробки від шампанського сягає 14 м / с, а висота польоту досягає 12 метрів.
Тиск у пляшці шампанського досягає 6,3 кг на кв. сантиметр, а це втричі більше, ніж тиск в автомобільній шині.
В одній пляшці з шампанським близько 49 млн. бульбашок.
На початку XIX століття знаходитися в печері, де зберігаються пляшки з ігристим вином, не захистивши обличчя залізною маскою, було небезпечно. В середньому, чотири з п’яти пляшок вибухали, не витримуючи тиску вуглекислого газу.
Не рекомендується пити цей ігристий напій з нафарбованими губами, оскільки до складу губної помади входять речовини, що нейтралізують смакові якості шампанського.
Джерело: bibliotekaostrovsk
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами