Про це повідомляє прес-служба Чернівецької ОДА.
В Чернівецькій області в 2018 році зареєстровано 3 випадки харчових отруєнь у побуті, що викликані збудником ботулізму, внаслідок яких постраждало 3 людини (у тому числі 1 дитина). При проведенні епідеміологічних розслідувань встановлено, що причиною харчових отруєнь стало вживання м’ясних консервів домашнього приготування.
Ботулізм - хвороба, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій - збудників ботулізму і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи. Зараження людини ботулізмом відбувається при вживанні продуктів тваринного і рослинного походження, що містять ботулотоксин або містять спори збудника ботулізму.
Читайте також: Дифтерія може повернутися. У 90-х від неї померли 12 буковинці
Інкубаційний період триває від декількох годин до 2-5 діб. Відомо, що чим важче захворювання, тим коротший інкубаційний період. Як правило, починається хвороба з симптомів гастроінтестинального синдрому - хворого турбують нудота, блювання, характерний біль у животі, рідкі випорожнення без патологічних домішок. Це продовжується, у середньому, 20-24 години.
В подальшому з'являється неврологічна симптоматика:
порушення зору - одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує "сітка" перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів).
З метою профілактики та попередження захворювання на ботулізм Державна установа «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» рекомендує:
1. В жодному разі не можна вживати в їжу м'ясні та рибні консерви, якщо залізна банка роздута, деформована.
2. Не споживати м’ясні та рибні вироби з ознаками недоброякісності, компоти, що мають на поверхні темні плями, гриби, що не були достатньо добре очищені від забруднення землею.
3. При виготовленні в домашніх умовах м'ясних, рибних, грибних і овочевих заготовок дотримуватись всіх правил стерилізації.
4. Овочі та фрукти ретельно очищати від частинок грунту.
5. Консервація перестиглих плодів неприпустима.
6. Консервування в домашніх умовах повинно здійснюватися в суворій відповідності з рецептурою при достатній концентрації солі і кислоти.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами