Небувалий і незвичний для нашого географічного розміщення урожай виростила сім’я лікарів з Кіцманя. Як пише газета «Вільне життя», понад 200 кавунів вдалося зібрати Ганні та Ярославу Руданам цього року на своєму городі, а також чимало динь і, звичайно, різних овочів. Та з-поміж усього урожаю саме смугаста ягода тішить господарів найбільше.
Вперше вирішили спробувати виростити хоч кілька кавунів минулого року з ініціативи господині.
— Кавуни на нашій ділянці — це ностальгія за моєю південною батьківщиною, за краєм, де я народилася і виросла, — ділиться Ганна Іванівна, лікар-терапевт Кіцманської ЦРЛ, — адже я родом з Одеської області. З дитинства залишилися спогади про те, як можна було піти на город і вибрати собі дозрілий кавун. Тож минулого року придбала насіння цієї ягоди, посіяла і виростила кілька штук. А цього року більш ґрунтовно підготувалася. На початку весни насінини посадила під пластикові пляшки, у кінці травня зняла їх і одразу ж обробила ростки бурштиновою кислотою, а коли почали цвісти — дібреліновою кислотою, яка є стимулятором росту. З появою перших п’яти листочків рослини прищіпувала, щоб зав’язувався плід.
Як бачимо, щоб виростити кавуни на Буковині, потрібно трішки докласти зусиль. Адже з досвіду кіцманчан, які вже мають гарний урожай цієї смачної і соковитої ягоди, кавунам у нас все ж таки не вистачає сонця і тепла у нічну пору доби. Тому доводиться їм допомагати і стимулювати у рості. А ось за смаковими якостями вони нічим не поступаються тим, що привезені. Це підтверджують всі сусіди та друзі, яких сім’я Руданів пригостила солодкими плодами.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами