Гриб вагою у 2 кілограми Анатолій Головатий побачив вперше.
Пише прес-служба Чернівецького ОУЛМГ.
Анатолій Головатий — спеціаліст Чернівецького ОУЛМГ. Розповідає, знайшов дивовижний гриб, коли із зятем прибирав траву на своєму подвір'ї.
"Ніякої «хімії» на свій город ніколи не сипали, вирощуємо тільки натуральні продукти. Тому запевняю, що цей гігант виріс біля нас без усякого допінгу, — розповідає Анатолій Іванович. — Таких величезних грибів у моїй багаторічній практиці грибника ще не було".
А журналісти ІА "А.С.С." нагадують, що через велику кількість фунгіну гриби важко засвоюються організмом і ускладнюють діяльність печінки. Тому при захворюваннях печінки, нирок, шлунково-кишкового тракту гриби можна вживати дуже обережно і з великими обмеженнями.
Шкідливі гриби при захворюванні на екзему. Ось чому дозволяється здоровим людям вживати за один раз не більше 200 г грибів. А дітям взагалі не рекомендується вживати гриби, так як у їхньому організмі до 14-річного віку не виробляється фермент, що розщеплює фунгін.
Ознаки отруєння грибами: Первинні ознаки отруєння з’являються через 1-4 год. після вживання грибів, залежно від виду грибів, кількості з’їдених грибів, віку та стану здоров’я потерпілого.
Симптоми отруєння: нудота, блювання, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, пронос, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.
Щоб уникнути отруєння грибами, Головне управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області рекомендує дотримуватися таких порад:
— Збирайте і купуйте лише добре знайомі вам гриби, в яких ви упевнені, що вони їстівні.
— Не збирайте гриби поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, у радіаційно- та хімічно небезпечних зонах.
— Ніколи не куштуйте сирі гриби на смак.
— Не залучайте до збирання грибів дітей.
— Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях при наявності експертного висновку.
— Перед вживанням ще раз перегляньте зібрані гриби, викиньте червиві, старі, підозрілі.
— Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
— При приготуванні кип’ятіть гриби у воді 7-10 хв., після чого відвар злийте. Лише тоді їх можна варити або смажити.
— Обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, що використовуються для соління: грузді, вовнянки та ін., які містять молочний сік, – тим самим ви позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.
— В жодному разі не пригощайте грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
— Деякі гриби містять отруйні речовини, які у шлунку не розкладаються. Взаємодіючі з алкоголем, отрута розчиняється та викликає гостре отруєння.
— Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд, також може статись отруєння.
— Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже тяжке захворювання – ботулізм. Гриби, які довго зберігалися краще викинути.
Перша допомога при отруєнні грибами:
— Викликати швидку медичну допомогу.
— Ще до її прибуття необхідно негайно промити шлунок: випити 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натиснути пальцями на корінь язика, щоб викликати блювання; коли промивні води стануть чистими, прийняти активоване вугілля (1 таблетка на 10 кг ваги).
— Після надання первинної допомоги дати постраждалому випити міцний чай, каву або злегка підсолену воду для відновлення водно-сольового балансу; покласти на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.
— Вживати будь-які ліки та їжу, а особливо алкогольні напої забороняється – це може прискорити всмоктування токсинів.
— З’ясувати, хто вживав разом із постраждалим гриби, провести профілактичні заходи. Для визначення причини отруєння потрібно залишити до прибуття лікаря залишки грибів.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами