Триває Масляний тиждень. Це свято на межі зими та весни було одним з найпопулярніших у слов’янській культурі.
Колодій, Масниця, Масляна, Запусти, Пущення, Сиропуст, Сиропусний тиждень, Сирна неділя, Бабське свято, Загальниця, Ніжкові заговини – такі, зокрема, назви мало тижневе свято в пору весняного пробудження природи, коли починався новий цикл залицянь і пошуків пари з метою продовження роду.
Стародавній Колодій збігався в часі із Сиропусним тижнем, останнім тижнем М’ясниць. Це останній, напередодні Великого посту, тиждень коли можна було справляти весілля. Цей тиждень у деяких регіонах України також називали Бабським тижнем, а Колодій, відповідно, Бабським святом. Протягом цього тижня чоловікам належало слухатися жінок і витримувати їхні збиткування.
Основною стравою на Масляну в багатьох регіонах є млинці, які печуть щодня з понеділка по неділю. Деякі дослідники вважають, що випікання млинців бере початок від жертовного хліба стародавніх язичників, де коло вважалося знаком Сонця. Млинці випікають із житнього та пшеничного борошна, з різних злаків – гречки, проса, вівса, роблять їх простими і з так званим припіком (із додаванням різних продуктів). До млинців подають масло, сметану, мед, малосольну рибу, оселедець, повидло, варення тощо.
Кожен день тижня має власні традиції. В понеділок влаштовують гуляння. У вівторок дівчата частують млинцями або варениками хлопців, а свекрухи приглядають собі майбутніх невісток. У середу теща пригощає зятя (певно, звідси походить приказка «до тещі на млинці»), а в п`ятницю в гості чекають на тещу, і зять має запросити її особисто.
У неділю гуляння завершують, сповідаються і просять одне в одного вибачення напередодні Великого посту, аби за 7 тижнів зустріти Великдень, очистившись і душею, і тілом.
В Чернівцях Масляний тиждень завершать міським святом Колодія, яке готують для чернівчан на Соборній площі 13 березня.
Волонтери вже шиють головний атрибут свята "бабу", яку урочисто спалять на площі в неділю.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами