Інформаційне агентство асс
Зарплати 500$, пансіонати та якісна освіта.
Що обіцяють кандидати на посаду ректора ЧНУ?
25 квітня відбудуться вибори ректора Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Студенти, викладачі та технічний персонал проголосують за одного з трьох кандидатів: Олега Ангельського (наразі він виконувач обов'язків ректора, колишній декан ІФТКН), Миколи Боднарука (завідувач кафедри приватного права юридичного факультету) чи Романа Петришина (перший проректор ЧНУ).

Журналісти Інформаційного агентства «АСС» поспілкувалися з кандидатами та дізналися що вони обіцяють змінити для університету, в разі обрання їх ректором.
Що пропонують кандидати зробити для
студентів ЧНУ?
Олег Ангельський обіцяє розширити університетський центр кар'єри, щоб без проблем студент міг працевлаштуватися. Планує сприяти якісній освіті в університеті.
Насамперед студенти мають отримувати належну якість освіти Європейського рівня, яка має стати запорукою їхнього працевлаштування за фахом. А це можливо, коли заохочувати кооперацію викладачів із студентами задля покращення якості навчання, вибудовувати нові партнерські зв'язки із студентським органами самоврядування.
Олег Ангельський
кандидат на посаду ректора ЧНУ
Микола Боднарук планує розробити діючу систему працевлаштування. Обіцяє максимально сприяти розвитку органів студентського самоврядування через належне фінансування їх діяльності. Розробити механізм і залучити студентів до оцінювання якості освітніх послуг, формування змісту навчальних планів та програм, розвитку матеріальної бази університету. Також Микола Іванович хоче розвивати незалежні студентські ЗМІ.
Роман Петришин хоче усебічно підтримувати хори «Резонанс», «Аніма» та інші мистецькі колективи, спортивні команди та спортсменів з індивідуальних видів спорту. Спростити процедуру переведення на індивідуальний графік та поширювати дуальну освіту.

Максимально заохочувати, сприяти та фінансово підтримувати студентів для участі у всеукраїнських і міжнародних конкурсах та змаганнях. Щорічно проводити рейтингування студентів з оприлюдненням на сайті університету ТОП-25 найкращих на кожному курсі. А також стимулювати наукову роботу студентів.
Які зміни кандидати на посаду ректора обіцяють для викладачів?
Олег Ангельський хоче покращити якість освіти та зменшити викладацьке аудиторне навантаження. Збільшити заробітну плату хоча б в 500 доларів. Окрім того хоче запровадити нову справедливу преміальну систему заохочень освітянської та наукової роботи викладачів. Зменшити бюрократично-паперовою роботу.
Микола Боднарук обіцяє зберегти в повному обсязі надбавки за наукові ступені, вчені звання та стаж роботи. Створити та прозоро використовувати преміювальний фонд. Планує забезпечити належні умови для дотримання вимог з охорони праці. Також Микола Іванович намагатиметься досягти здорового морально-психологічного клімату у колективі. Обіцяє розробити спільно з профспілковою організацією нову стратегію соціального розвитку Університету, в якій перебачити (з залученням коштів інвесторів) будівництво для членів академічної спільноти відпочинкового пансіонату санаторного типу в рекреаційній зоні Карпат.

Роман Петришин планує морально і матеріально заохочувати відкриття нових освітніх програм підготовки фахівців для сучасного ринку праці та їх погодження з роботодавцями. Домогтися якісного впровадження нових освітніх стандартів спеціальностей та наповнення їх реальним (а не формальним) змістом.

Створити програми професійної підготовки й адаптації молодих викладачів ЧНУ, які не мають педагогічної освіти. Безперервно підвищувати мотивацію якісної роботи співробітників і впровадження інновацій шляхом різних надбавок до заробітної плати, представлення до відзнак і нагород.

Проводити соціологічні дослідження «Викладач очима студентів» і оприлюднювати на Вченій раді університету інтегральні показники в університеті загалом і на кожному факультеті (інституті, коледжі) зокрема. Створювати належні побутові умови для роботи співробітників (у тому числі і в зимовий період). Постійно поліпшувати матеріально-технічне забезпечення навчального процесу (комп'ютери, стаціонарні медіапроектори тощо).
Гуртожитки також чекають зміни від нового ректора
Олег Ангельський дозволить керувати змінами в гуртожитках самим студентам. А сам обіцяє дослухатися до їхніх пропозицій.
«Я вважаю, що належні умови в гуртожитку насамперед мають забезпечувати та контролювати самі студенти через свої студентські організації, а не адміністрація університету. Адміністрація має допомагати, підказувати, як правильно з точки зору законодавства та інших правових та фінансових норм мають діяти студенти. Адміністрація не має втручатися в особистий житловий простір студента. Допомагати - так, а не вказувати, що і як робити студентам в гуртожитках. До студентів треба ставитися, як до дорослих, відповідальних людей»
Олег Ангельський
кандидат на посаду ректора ЧНУ
Микола Боднарук обіцяє осучаснити підхід до системи поселення студентів у гуртожитки.
«Я хочу розробити та впровадити автоматизовану систему для поселення студентів у гуртожитки (за аналогом європейських університетів). Студенти повинні мати можливість дистанційної реєстрації на поселення, з прозорим інформуванням про кількість доступних місць»

Микола Боднарук
кандидат на пост ректора ЧНУ
Роман Петришин зосередить свою увагу на створенні належних умов проживання студентів у гуртожитках, завершення обладнання спортивних майданчиків і розширення можливості їх використання для зміцнення здоров'я студентів. Він обіцяє сприяти організації заходів для дозвілля студентів.
Кожного року один із студентських гуртожитків, хоча б на семестр, закривати для капітального ремонту. Облаштувати студмістечко, обов'язково зробити огорожу. Плату за проживання в гуртожитку визначати не в останні дні перед поселенням, а хоча б за місяць до поселення, оприлюднюючи її на сайт університету.
Роман Петришин
кандидат на посаду ректора ЧНУ
Обіцяють кандидати подбати і про імідж вищого навчального закладу.
Олег Ангельський обіцяє створити єдиний інформаційний простір, а також провести повноцінну іміджеву компанію з популяризації ЧНУ. Хоче створити центр профорієнтаційної роботи та кар'єрного росту. В регіонах Центр має налагодити прямі зв'язки з школами і учнями старшого шкільного віку, щоб на прикладі успішних випускників створювати мотиваційні, іміджеві рекламні проекти з популяризації для абітурієнтів університетських спеціальностей.
Роман Петришин обіцяє забезпечити високий рівень іміджу ЧНУ, популяризувати досягнення університету в різних сферах, максимально використовуючи факт належності Резиденції університету до культурної спадщини ЮНЕСКО. Спільно з юристами і маркетологами запатентувати бренд-бук Резиденції та надалі отримувати фінансові надходження від його використання різними суб'єктами господарювання, туристичної індустрії тощо. Також хоче створити підрозділ, який буде забезпечувати рекламну діяльність, зв'язки із ЗМІ та громадськістю, органами місцевого самоврядування, PR-менеджмент для популяризації університету як центру освіти, науки та духовності регіону. Обіцяє також здійснити розробку нової версії україно- й англомовного сайтів університету з використанням найсучасніших WEB-технологій.
Микола Боднарук вважає, що покращення іміджу ЧНУ не на часі.
«Імідж ЧНУ треба розвивати постійно: і вчора, і сьогодні, і завтра. Ректор має бути менеджером і спочатку подолати кризу управління в університеті. Ця криза загострилася останні два роки, вона вийшла за межі вишу. Немає команди. Проректори займаються одним, ректор – іншим. Тому іміджем я буду займатися після подолання цієї кризи», - запевняє М. Боднарук
Креативні пропозиції
Проаналізувавши всі пункти кандидатів, ми виокремили по одному пункту у програмі, який є свого роду унікальною пропозицією змін.
Олег Ангельський
Звернув увагу на гендерну рівність у виші, наголосивши на тому, що в інноваційній моделі розвитку Університету в першу чергу та у найбільшій мірі зацікавлені жінки. Тому обіцяє дотримуватися гендерної рівності щодо прийняття на роботу.
Роман Петришин
Хоче домовитися з НБУ випустити один із номіналів гривні із зображенням Резиденції.
Микола Боднарук
З метою забезпечення безпеки викладачів і студентів хоче вивчити можливість запровадження пропускної системи в корпусах і гуртожитках університету шляхом встановлення турнікетів із застосуванням електронно-магнітних карток, а також встановити сучасні системи відеоспостереження у корпусах і гуртожитках університету.

© All Right Reserved.
Автори: Юлія Хром, Олександра Раца