В середньому, люди вживають у 2-3 рази більше солі, ніж необхідно організму, що загрожує цілим спектром проблем зі здоров'ям, пише Медіа агентство АСС з посиланням на ТСН.
Отримуйте новини в Telegram
ВООЗ рекомендує обмежити споживання солі до 5 г на добу. Внаслідок надмірного її споживання може бути підвищений тиск, розвиток серцево-судинних захворювань, каменеутворення тощо. Навіть помірне обмеження споживання солі може призвести до значного зниження артеріального тиску через чотири тижні.
Попри те, що багато людей намагаються контролювати вживання солі, додаючи лише невелику дрібку, проблема часто криється в тому, що багато продуктів, які ми щоденно споживаємо, вже містять багато солі.
Хліб та випічка. Під час виробництва хлібобулочних виробів сіль і натрій використовують для підвищення еластичності клейковини, тобто глютену. Завдяки цьому випічка зберігає форму. Також натрій використовується як розпушувач.
Добова норма солі міститься вже у 300 г хліба та хлібобулочних виробів, причому, чим нижча якість пшениці, тим більше в ній міститься солі для розпушування.
Ковбаси, сало, бекон, м'ясна нарізка. У варених ковбасах та сосисках вміст солі — щонайменше 2-2,5%, у копчених — понад 3,5%, а у в'ялених делікатесах кількість натрію може сягати 8%. Продукти, які не проходять термічного оброблення, містять у своєму складі зазвичай більше солі. Під час засолювання сала співвідношення сала й кухонної солі становить щонайменше 10 до 1.
Консерви. Будь-які консерви — м'ясні, рибні, овочева консервація — містять надлишок солі. У 100 г рибних консервів, наприклад, міститься до 3-х г солі, у 100 г овочевої консервації — 400 мг натрію, у горошку — 360 мг тощо.
Соуси, маринади, кетчупи, приправи. За рівнем вмісту солі й цукру більшість соусів, приправ і спецій можна прирівняти до деяких сортів солоної риби. Крім, власне, солі, більшість їх містять підсилювач смаку — додатковий натрій у формі глутамату.
Сири. Кількість солі в сирах залежить від його виду. До сирів з найвищим вмістом солі належать пармезан, сулугуні, фета, бринза, чедер, рокфор та інші сири з блакитною пліснявою. Не лише сири, навіть інші молочні продукти, в які здавалося б, не додають солі, містять її в достатній кількості.
Пластівці, мюслі, готові сніданки. Готові до споживання сніданки — ще одна група продуктів із прихованим надлишком натрію. Наприклад, 100 г кукурудзяних пластівців містять до 730 мг натрію, а одна порція вівсянки швидкого приготування — до 365 мг. А у 100 г фітнес-пластівців, які зазвичай вважаються корисними, вміст солі може сягати 1,8 г.
Овочеві соки. Багато хто споживає овочеві соки, щоб поповнити організм вітамінами. Однак якщо потрібно обмежити споживання солі, не кожен сік буде корисним. Деякі соки дуже солоні, насамперед це стосується овочевих напоїв.
Надлишок натрію є одним із ключових факторів ризику підвищення артеріального тиску та розвитку гіпертонії.
Сіль затримує рідину в організмі, збільшуючи об'єм крові та надаючи додаткове навантаження на органи кровообігу.
Через деякий час гіпертонія може спричинити пошкодження серця, нирок, мозку, органів зору, а відсутність її належного лікування призвести до розвитку серцевої та ниркової недостатності, сліпоти, інсульту й інфаркту.
Щоб знизити споживання кухонної солі:
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами