Існує чимало міфів та помилкових думок про те, до якої категорії - корисний чи шкідливий, потрапляє той чи інший продукт. Наприклад, піцу часто зневажливо називають фастфудом і вважають не дуже здоровою їжею.
Але нове медичне дослідження показує, що ця страва насправді досить корисна для здоров’я. Науковий звіт, опублікований в American Journal of Clinical Nutrition, описує, як споживання білка, який міститься в піці, впливає на старіння, пише Медіа агентство АСС з посиланням на УНІАН.
Дослідники з Університету Тафтса збирали дані протягом 32 років, вивчаючи життя майже 50 тисяч жінок.
Як з’ясувалося, жінки з більшим споживанням рослинних білків — визначених у дослідженні як білки з хліба, піци, фруктів, овочів, картопляного пюре, квасолі, пластівців і хлібобулочних виробів — мали на 46% більше шансів зберегти здоров’я під час старіння. У них була менша ймовірність ослаблення або розвитку таких захворювань, як діабет, рак, хвороби серця та зниження когнітивних функцій пізніше в житті.
При цьому учасники, які більшою мірою споживали тваринні білки, як от м’ясо, сир, молоко та морепродукти, мали гірше здоров'я в старості.
«Споживання білка в середньому віці було пов’язане зі зміцненням здоров’я в літньому віці. Ми також виявили, що джерело білка має значення. Отримання більшої частини білка з рослинних джерел у середньому віці, а також невелика кількість тваринного білка, здається, сприяє міцному здоров’ю та гарному виживанню до старшого віку», — сказав провідний автор дослідження, епідеміолог з питань харчування Андрес Ардіссон Корат.
Отримуйте новини в Telegram
«Ті, хто споживав більшу кількість тваринного білка, мали тенденцію до більшої кількості хронічних захворювань і не змогли отримати покращену фізичну функцію, яку ми зазвичай пов’язуємо з вживанням білка», – сказав Корат.
За словами науковців, рослинний білок пов’язаний із меншим ризиком серцево-судинних захворювань та інших хронічних захворювань. Це сприяє хорошому фізичному функціонуванню шляхом посилення синтезу м’язів. І він надходить із харчових джерел, які зазвичай містять високоякісні вуглеводи, такі як харчові волокна, вітаміни та мінерали, а також антиоксиданти.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами