Хто придумав цей салат, звідки з'явилася дивна назва і чому він так полюбився господиням, пише МА АСС з посиланням на УНІАН.
«Оселедець під шубою» - листковий салат, до якого входить філе солоного оселедця, відварені картопля, морква, буряк, яйця та майонез. Такий вигляд має класика, хоча варіацій салату є безліч, а сам він, починаючи з 1970-х років став прямим конкурентом «Олів'є» на святковому столі. Але якщо з «Олів'є» все більш зрозуміло (він у нас асоціюється з французьким шеф-кухарем Олів'є), то звідки ж з’явився «Оселедець під шубою»? Виявляється, схожий готували не тільки в Україні.
Важко сказати скільки років «Оселедцю під шубою». Оселедцевий листковий салат (овочі + яйця) згадується в XIX столітті у норвежців і німців. Британці свій салат з оселедцем називали «Шведський» - туди, окрім традиційних продуктів, входили пікулі та яблука. В Україні наприкінці XIX століття готували «Рибний вінегрет» - у ньому був оселедець, картопля і буряк. Вважається, саме він став прабатьком нинішнього, хоча є три версії його походження.
Історія 1: бойкот і анафема
Згідно з однією з популярних легенд автором салату став Анастас Богомилов – купець. Після Жовтневої революції він вирішив, що ця дешева страва зі змістом буде більш ніж доречною. Задум його був простий: символічно об'єднати суспільні класи. Так, оселедець – це був пролетарі, овочі – селяни, буряк – армія (червона), а майонез – буржуа. Богомилова жартома вважають тією людиною, хто вигадав назву «Оселедець під шубою», адже ШУБА була абревіатурою – «Шовінізму і Занепаду Бойкот і Анафема».
Історичного підтвердження ця легенда не має.
Наші новини є у Facebook
Історія 2: форель під шубою
Багатьох цікавить: чому саме оселедець під «шубою» опинився в салаті? Друга легенда свідчить, що риба в салаті спочатку була фореллю, а страву придумав 1883 року кухар – спеціально для коронації Олександра III. Це був такий собі кулінарний експеримент, який назвали «Коронаційна гатчинська форель під шубою». Звучало гарно, але двозначно: форель тоді везли з Данії, батьківщини дружини короля, а соус провансаль з анчоусами мав зовсім такий вигляд, як горностаєве оздоблення вбрання імператриці. «Форель під шубою» наказано було змінити, і незабаром замість форелі там з'явився дешевий оселедець.
Історія 3: найправдивіша
У радянській літературі «Оселедець під шубою» згадують у 1960-1970-х роках. На думку істориків, з'явилася страва завдяки дешевизні та доступності оселедця. Коли в продажі з'явився майонез, господині стали додавати його в той самий рибний вінегрет і отримали новий салат.
У кулінарній книзі 1971 року в його рецепті традиційні інгредієнти рекомендували викладати шарами, а верхній шар – буряк – посипати тертим білком, який символізував сніг. Назва у салату була – «Оселедець під сніговою шубкою». Згодом шубка стала шубою і вже не білосніжною. Утім, це жодним чином не вплинуло на смак салату, і він досі у багатьох залишається одним із найулюбленіших.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами