Крім пасок і яєць, третє місце на великодньому столі займають м’ясні страви – буженина, холодець, домашня ковбаса.
Ми підготували кілька рецептів, які, можливо, стануть вам у нагоді.
Салат Великодній
Складові:
– 2 невеликих стегенця;
– 3 картоплини, зварених у мундирі;
– 1-2 морквини, зварених у мундирі;
– 4 яйця, зварених круто;
– 0,5 склянки чорносливу;
– 0,5 склянки волоських горіхів;
– 50 г сиру;
– майонез;
– виноград для прикраси.
Приготування:
Стегенця відварити, відокремити м’ясо від кісток і нарізати дрібними кубиками. Очистити картоплю і моркву. Натерти на терці. Очистити яйця і розділити на білки і жовтки. Чорнослив залити окропом, залишити на 10 хвилин. Потім злити воду і дрібно нарізати. Нарізати горіхи. Натерти на тертці сир.
Читайте ще: Коли святкуватимемо Великдень
Викласти салат шарами:
1 шар – картопля
2 шар – дрібно нарізана курка
3 шар – чорнослив
4 шар – горіхи
5 шар – білки
6 шар – морква
7 шар – сир
8 шар – жовтки
Всі шари промазати майонезом. Якщо хочете, шар із курки можна посолити і поперчити.
Салат поставити на ніч для просочення в холодильник (обов’язково накрийте, щоб не підсох). Перед подачею на стіл прикрасити нарізаним виноградом, що імітує крашанки. За допомогою майонезу зробити напис.
Свинина з часником, запечена в фользі
Складові
Спосіб приготування:
Зубчики часнику розрізаємо на 2-4 частини. У свинині робимо надрізи та вставляємо в них часник.
Натираємо свинину сіллю і перцем, змащуємо гірчицею.
Викладаємо свинину в фольгу, загортаємо. Викладаємо у форму для запікання. Запікаємо при температурі 180 градусів протягом 1,5 годин.
Заливні яйця
Складові:
– 10 шкарлупок від яєць;
– 2 склянки м’ясного солоного бульйону;
– 20 г желатину;
– 1 свіжа перчина;
– 1 маленька банка кукурудзи;
– 300 г шинки;
– зелень.
Можна використовувати будь-який наповнювач: рибу, курку, м’ясо.
Приготування:
Підготуємо шкаралупу. Для цього треба ретельно вимити яйця, зробити отвір з тупого боку яйця, вилити вміст (він не знадобиться для цієї страви), промити всередині. Висушити заготовки.
Замочити желатин на 10 хвилин. Підігріти його до повного розчинення (не кип’ятити), змішати з бульйоном. Процідити. Нарізати кубиками перець, шинку. Злити воду з кукурудзи.
Укласти все шарами. Залити бульйоном. Прибрати в холод.
Із застиглих яєць очистити шкаралупу як з варених. Прикрасити, подати як холодну закуску.
Вам буде цікаво: Великдень-2019: скільки будемо відпочивати
Традиційна великодня паска
Складові
Спосіб приготування:
Сушену журавлину або вишню заливаємо половиною рому і залишаємо на 2-24 години.
Для опари в миску наливаємо 150 мл теплої (36-38°С) води і розводимо в ній дріжджі. Додаємо 100 г борошна і перемішуємо. Накриваємо і ставимо в тепле місце на 1 годину, потім додаємо в опару 100 мл теплого молока і 100 г борошна, перемішуємо і ставимо в тепле місце ще на 1 годину.
Борошно, що залишилося просіюємо гіркою на стіл, робимо поглиблення в центрі і вливаємо розтоплене вершкове масло і вершки. Додаємо ціле яйце, жовтки, цукор, ванільний цукор і сіль. Ретельно вимішуємо руками – повинно вийти еластичне тісто, що не липне до рук
Розігріваємо духовку до 190°С. Відкидаємо сухофрукти на сито, даємо стекти всій рідині. Розподіляємо сухофрукти по аркушу паперу для випічки, присипаємо борошном і гарненько обвалюємо їх в ній. Тісто змішуємо з рештою рому і з опарою, ретельно вимішуємо. Додаємо в тісто сухофрукти, ще раз добре вимішуємо і даємо піднятися в теплому місці 2 години.
Викладаємо тісто у форми для паски так, щоб воно займало місце не більше половини обсягу в кожній формі. Даємо піднятися 20-30 хвилин, після чого випікаємо до готовності – паски повинні сильно піднятися.
Великоднє печиво “Кролики”
Складові
Спосіб приготування:
Розтираємо яйця з однією склянкою цукру, вливаємо кефір і масло, ретельно перемішуємо. Поступово всипаємо борошно, розпушувач і дрібку солі, замішуємо однорідне тісто.
Скачуємо з 2/3 тіста товсту ковбаску, нарізаємо її на рівні шматочки і скочуємо з кожного кульку. З тіста скочуємо тонку ковбаску і нарізати тонкими смужками.
Приліплюємо до кожної кульки по 2 смужки, щоб вийшов кролик з вушками, робимо з родзинок очі. Викладаємо фігурки на застелене пергаментом деко. Змащуємо злегка збитим яйцем, посипаємо 1 ст. л. цукру і випікаємо 20-25 хвилин при 180 ° С.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами