Проте різдвяна кутя має багато варіацій, тому в кожному українському регіоні ця страва різниться. Вона може бути різноманітною за консистенцією, смаком та наповненням, пише МА АСС з посиланням на Українську правду.
Єдине, що залишається незмінним – це значення куті на різдвяному столі.
Нині кутю не готують для щоденного вжитку – вона перетворилась в обрядову страву. Тепер різдвяну кутю заведено готувати тричі на рік – на Різдво, Василя (Старий Новий рік) та Водохреще. У ці дні кутя має символічне значення, головне їх завдання – вшанування предків.
В багатьох родинах залишилася традиція залишати маленьку тарілку куті разом зі скибочкою хліба та водою на столі або підвіконні.
Важлива особливість куті в тому, що вона має бути солодкою. Це теж пов'язано із поминальними традиціями українців. Загалом наші предки дуже шанували солодкий смак страв.
Дивіться нас на YouTube
Традиція готувати кутю із узваром у деяких сім'ях збереглась до нині. Раніше для цього варився концентрований та наваристий узвар із сушених груш та яблук. Він мав бути солодким, щоб надати смаку куті.
Крім того, з кутею на Різдво було пов'язано багато обрядів, наприклад, по ній передбачали наступний рік. Якщо кутя добре готується, розварилась, не підгоріла – наступний рік буде хорошим та успішним.
Є ще два обряди з кутею – підкидання куті на ложці та до стелі. Вони теж виконували функцію передбачень на наступний рік. Перш ніж їсти кутю, її тричі підкидали на ложці – так визначали, як буде поводитися худоба в наступному році. А також дивилися як кутя прилипла до стелі, якщо більше зернят – то буде врожай, а якщо маку – роїтимуться бджоли. Крім того, кутю намагалися варити у новій посудині, тому задовго до Різдва намагалися придбати новий посуд.
Пшенична кутя
Інгредієнти:
- 500 г пшениці;
- 1 л води;
- 0,5 чайної ложки солі;
- 1-2 склянки меду ( на смак);
- 2 склянки маку;
- 2 склянки горіхів та родзинок.
Приготування:
Цільнозернову пшеницю твердих сортів потрібно замочити на ніч у воді, щоб вона стала м'якою. Пшениця має настоюватися у воді 8-10 годин. Вранці її можна варити у трішки підсоленій воді в пропорції: на 1 склянку пшениці – 2 склянки води. Варити потрібно 1,5 -2 години на дуже повільному вогні, щоб вона не кипіла, а тліла. Якщо є піч, то краще готувати кутю в горщику – запарити і нехай доходить 3-4 години. Щодо маку то його теж потрібно запарювати. Залити окропом на кілька хвилин, після відцідити кип'яток і перемолоти мак або в млинку, або в м'ясорубці. Мед можна вибрати на свій смак. Якщо хочете додати узвар, то варто куштувати на свій смак, бо фрукти теж дають солод. Наприкінці – все перемішати.
Рисова кутя
Інгредієнти:
- 100 г рису (сухий довгозернистий);
- 30 г маку;
- 30 г ліщини;
- 50 г волоського горіху;
- 60 г квіткового меду;
- 30 г сушеної вишні або родзинок.
Приготування:
Найперше, потрібно залити мак окропом і залишити запарюватися на 10-15 хв. Тим часом рис промити у холодній чистій воді та варити без кришки близько 7-8 хвилин. Важливо його не переварити. Готовий рис потрібно відкинути на сито. З маку злити воду та розтерти у ступці. Можна використовувати блендер, але краще у ступці, бо тоді з маку виходить більше молочка. Горішки варто кілька хвилин потримати на розпеченій сковорідці, навіть попередньо обсмажені. Після цього охолодити та подрібнити ножем. Квітковий мед потрібно розвести 3 столовими ложками теплої води. А потім перемішати рис зі всіма інгредієнтами.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами