Зазвичай в кошик кладуть: паску, яйця, крашанки, масло та сир, сіль та цукор, хрін, смачну ковбаску та свічку.
Перед святом кожна господиня думає, що ж приготувати до столу. ІА «АСС» знає декілька смачних рецептів, як же спекти великодню паску та запекти смачне м'ясо для рідних та близьких.
Великодня Пасха
Інгредієнти:
- Пів літра молока
- 250-300 гр цукру
- 50-60 г сирих або 11 г сухих дріжджів
-1-1,3 кг борошна
-200 г вершкового масла
-300 г родзинок
-6 яєць
-2 білка для глазурі
-1 ч.л. ванільного цукру
-100 г цукру
Спосіб приготування:
У злегка теплому молоці розчинити дріжджі, всипати 500 г просіяного борошна, ретельно перемішати, залишити для підняття в два рази, накривши рушником. Відокремити білки яєць від жовтків, розтерти жовтки з цукром, до білків додати дрібку солі, збити в піну, потім додати жовтки в опару (що підійшла), перемішати, покласти розтоплене масло, перемішати, ввести білки, перемішати, всипати решту борошна та замісити тісто, залишити для підняття на годину.
Ізюм 10-15 хв вимочити в теплій воді, потім злити її і обсушену родзинки додати в тісто, перемішати, дати тісту знову підійти і перекласти його у форму, заповнивши її на третину, накрити рушником і дати підійти. Поставити тісто в духовку, нагріту до 100 градусів, запекти 10 хв, збільшити нагрів до 180 градусів, до готовності випікати. Збити білки для глазурі з дрібкою солі в піну, всипати цукор, збити в стійкі піки. Обмазати глазур’ю верх готової паски.
Верх паски можна прикрасити цукатами, кондитерської посипкою, цукерками, цукровою пудрою, а глазур можна зробити кольоровою, додавши в неї харчовий барвник.
Печиво “Писанки від Пасхального кролика”
Інгредієнти:
- вершкове масло: 200 г
- цукрова пудра: 100 г
- яйця: 2 шт.
- борошно: 1 склянка
- дрібка солі
- ванілін: за смаком
Для глазурі:
- цукор: 1 склянка
- вода: 2/3 склянки
- лимонний сік: 1 ст. ложка
- харчові барвники
Спосіб приготування:
М’яке масло змішати з пудрою, додати яйця, сіль та ванілін, перемішати. Додавати борошно частинами, замішуючи тісто. Поставити тісто в холодильник на 40 хв.
Розкачати тісто, формочками вирізати з нього яєчка. Викласти на змащене маслом деко. Випікати 15-20 хв. при 200 °С. Зробити глазур. Цукор залити водою, нагрівати на слабкому вогні, доки не утвориться густий сироп. Додати лимонний сік, збити міксером. Розділити глазур на частини, в кожну додати харчовий барвник згідно інструкції на упаковці. Прикрасити яйця глазур’ю. Для цього можна використовувати кулінарний мішечок, кулінарний пензлик. Або згорнути целофановий пакет конусом, наповнити глазур’ю та видавлювати її тонкою цівкою на печиво.
Підчеревина в духовці: рецепти чудової української закуски
Інгредієнти:
- 1 кг підчеревини,
- 4 зубки часнику,
- 3 шт. лаврового листа,
- 0,5 ч. ложки чорного меленого перцю,
- 0,5 ч. ложки духмяного перцю,
- 0,5 ч. ложки меленого коріандру,
- 0,5 ч. ложки паприки,
- 0,5 ч. ложки хмелі-сунелі,
- 2 ч. ложки солі.
Спосіб приготування:
Підчеревину обробити, зачистити, помий і обсушити серветкою. Часник пропусти через часничницю. Лавровий лист поламати на кілька частин. Перемішати у тарілці часник, сіль, чорний і духмяний перець, коріандр, паприку, хмелі-сунелі до однорідної кашки. Щоб підчеревина у духовці вийшла більш ароматною, спеції краще взяти свіжомеленими. Натерти отриманою сумішшю підчеревину з усіх боків, зверху обкласти лавровим листом, викласти шкіркою донизу на фольгу, щільно загорнути у 2 шари і помістити на деко. Випікати підчеревину в духовці, розігрітій до 200°С, на середній полиці протягом години. Акуратно зняти фольгу, зменшити температуру до 180°С і поставити підчеревину в духовку ще на 20-30 хвилин, щоб зарум'янилася шкірочка. З приводу того, скільки готується підчеревина в духовці, рецепти розходяться: від 1 до 2 годин, залежно від віку, товщини і структури сала. Готову підчеревину остуди, а потім поставити у холодильник. Підчеревину, запечену в духовці, краще нарізати в холодному вигляді. Подавати її з хроном, гірчицею, аджикою або соліннями.
Качка з яблуками, запечена в духовці
Інгредієнти:
- 1,5-2 кг качки,
- 4 яблука,
- 50 г ізюму,
- 1 лимон,
- 2 ст. ложки майонезу,
- 1 ст. ложки олії,
- яблучний оцет за смаком,
- 3 шт. лаврового листа,
- 0,5 ч. ложки кориці,
- чорний мелений перець за смаком,
- сіль за смаком.
Спосіб приготування:
Качку потрібно очистити, при необхідності видалити залишки пір'я і нутрощів, обсмолити на газовій плиті і ретельно вимити. Щоб качка пеклася швидше, її слід замаринувати в оцтовому розчині. Налити у каструлю воду, додати лавровий лист, чорний перець, сіль і оцет, щоб вода вийшла трохи кисло-солоною. Помістити в розсіл качку, щоб вона занурилася в маринад, і залишити на 2 години. Замочити у воді ізюм на 30 хвилин. Яблука очисти від серединки, нарізати скибочками і посипати корицею. Половинку лимона очисти від шкірки і тонко нарізати. З іншої половинки видавити сік. Качку дістати з маринаду, злити воду і обітерти серветкою, видаляючи воду. Натерти качку сіллю і майонезом зсередини і ззовні. Нафарширувати качку упереміш яблуками, ізюмом і лимоном. Зверху натерти качку майонезом, чорним меленим перцем і лимонним соком. Зашити качку з яблуками або скріпити дерев'яними зубочистками, які при подачі не забудьте вийняти. Крильця і ніжки також скріпити, щоби вони не засохли під час випікання. Викласти качку з яблуками на змащене маслом деко, накрити фольгою і поставити у розігріту до 180°С духовку. Через годину фольгу треба зняти. Випікати качку з яблуками потрібно 1,5 години.
Запечена скумбрія
Інгредієнти:
- 2 скумбрії,
- 1 цибулина,
- 1 морква,
- 300 г броколі,
- 300 г стручкової квасолі,
- 1 банка консервованої білої квасолі,
- 1 перець чилі,
- 0,5 лимона,
- 2 ст. ложки оливкової олії,
- 3 лаврові листки,
- мелений коріандр за смаком, суміш перців мелена за смаком,
сіль за смаком.
Спосіб приготування:
Скумбрію розморозити, очистити від голови, хребта, нутрощів і порізати порційними шматочками. Трохи посолити, поперчити, скропити лимонним соком і залишити на 10 хвилин. Цибулю дрібно порізати. Моркву порізати кубиками. Броколі розібрати на суцвіття. Стручкову квасолю порізати невеликими шматочками. Дрібно порізати перчик чилі. Тушкувати цибулю і моркву в олії 5 хвилин. Перекласти обсмажені овочі в застелену пергаментом форму для випікання. На них помістити броколі і стручкову квасолю. Посолити і поперчити. Зверху викласти скумбрію, посипати спеціями і перчиком чилі, скропити оливковою олією. Загорнути пергамент конвертиком. Відправити скумбрію з овочами у розігріту до 200°С духовку на 10 хвилин. Потім зменшити температуру до 170°С і готувати скумбрію ще 7 хвилин.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами