Щоб зменшити ризик купити нестиглий кавун, потрібно звертати увагу на такі ознаки, пише МА АСС з посиланням на tsn.ua
Якісний плід зовні має мати свіжий, цілий, чистий вигляд. У процесі дозрівання скоринка стає більш матовою. Якщо кавун належить до смугастого сорту, то в міру дозрівання його смуги стають все більш яскравими та чіткими, що також може бути ознакою стиглості. Про стиглість кавуна свідчить і земляна пляма – місце, де кавун лежав на землі. Туди не надходить сонячне світло, а отже, там не виробляється хлорофіл, що фарбує рослини у зелений колір. Пляма має бути яскраво-жовтого кольору. Якщо вона яскрава – виходить кавун зібраний вчасно. Земляна пляма має бути лише одна.
Кавун треба вибирати не найбільший і не найдрібніший, найкраще кілограмів на 5-7. Великі кавуни можуть мати більше нітратів порівняно з маленькими. Кавуни однакової міри зрілості повинні не надто відрізнятися розмірами.
Постукайте по кавуну. Звук має бути неглухим і недзвінким, а середнім між ними, гулким, що нагадує вібрацію. Глухий звук – кавун перестиг, надто дзвінкий – не достиг.
Яким має бути хвостик? Висохлий кавуновий хвостик – не стовідсоткова ознака смачного кавуна - він може бути висохлим, ознака того, що кавун достиг і більше не бере з ґрунту вологу. Але треба враховувати фактор транспортування: поки кавун доїде до місця продажу, його хвостик, навіть якщо кавун зовсім зелений, теж висохне. На це піде лише 3–4 дні. А от мокрий зелений хвіст — гарантія нестиглого плода.
Хвостик проростає з так званого «ґудзика». Краї цього ґудзика мають бути сухими.
Кавунів ділять на «хлопчиків» і «дівчаток», і останніх вважають смачнішими, тому що вони солодші та мають менше кісточок. Як відрізнити «хлопчиків» від «дівчаток». Таким чином - у «хлопчиків» низ опуклий, а кружечок на ньому маленький, у «дівчаток»- низ більш плаский, а кружечок широкий.
Серед методів визначення стиглості кавуна популярний метод стиснення. Вважається, що стиглий кавун під час стискання має видати характерний тріск. Але такий метод непоказовий і може ввести в оману. Кавун хрумтить під час натискання всього один раз і, найімовірніше, він уже хруснув під час транспортування. Повторне натискання ні до чого не призведе.
Отримуйте новини в Telegram
На кірці гарного кавуна не допускається багато дефектів - рубців і тріщин. Якість продукту зберігається тоді, коли загальна площа зовнішніх пошкоджень не перевищує восьму частину поверхні плода. Побитості та тріщини – результат зберігання та транспортування ягоди. Не варто шукати на поверхні слідів від уколів або думати, що тріщини – результат того, що в кавун закачували нітрати. Якби в кавуні з'явився прокол від шприца, тобто рана, він би почав гнити.
Нітрати - це не зовсім погано, головне, щоб їх було не забагато. Нітрати – це «вітамін» росту, мінеральне добриво, необхідне для харчування рослини. Кавуни удобрюють нітратами в період їхнього достигання. До кінця достигання в кавуні не повинно бути нітратів - він виросте, харчуючись ними. Кавуни з великою кількістю нітратів бувають саме тоді, коли його зривають недостиглим, приблизно за тиждень до повного дозрівання. Але, найімовірніше, вони будуть лише у кірці. Те, що зазвичай приймають за отруєння нітратами, - це або діарея від надмірного споживання клітковини, або кишковий розлад, викликаний бактеріями з погано вимитої поверхні плода.
Тому фахівці радять - не догризати кавун до білої частини кірки, вона може мати сліди добрив. І ретельно мити кавун, краще з милом.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами