Йододефіцит — розлад здоров’я, пов’язаний із дефіцитом йоду. Проблема йодного дефіциту є глобальною для населення усіх континентів. Всесвітня Організація Охорони Здоров’я розглядає його як одне з найбільш поширених у всьому світі захворювань неінфекційного характеру, пише ІА АСС з посиланням на health.zp.ua.
Йод - це мікроелемент, потрібний організму для створення гормонів щитоподібної залози; він не виробляється організмом, а надходить з продуктами харчування та водою.
Йод необхідний людині протягом усього життя, його нестача в організмі призводить до затримки росту у дітей, порушенню розумової активності й обміну речовин у дорослих. Гормони щитоподібної залози беруть активну участь у розвитку та регуляції функцій нервової системи і психіки, серцево-судинної системи, органів травлення, репродуктивної функції і кістково-м’язевої системи. За даними ВООЗ, добова потреба в йоді становить (мкг/добу): для дітей до 6 років — 90; дітей від 6-12 років — 120; підлітків від 12 років і дорослих — 150; вагітних і жінок у період лактації — 200. Створити надлишок йоду в організмі досить складно, оскільки 95–98% йоду, що надходить в організм, виводиться із сечею, а 2–5% — через кишківник.
Читайте також: 16 жовтня відзначався Всесвітній день анестезіолога
Першими ознаками йодного дефіциту може бути відчуття постійної втоми, пригнічений настрій і неуважність; відчуття болю у серці, задуха, порушення менструального циклу; постійне відчуття холоду, різке зниження чи підвищення маси тіла також є підставою, щоб звернутися до лікаря.
Для профілактики йододефіциту достатньо регулярно споживати продукти, збагачені йодом. Перше місце серед них посідає йодована сіль, до складу якої входить йодистий калій. Щоб запобігти йододефіциту, досить щодня вживати разом із їжею 5–6 грамів такої солі. Багаті на йод морська риба, морепродукти, риб’ячий жир, морська капуста, хурма, солодкий перець, волоські горіхи, чорноплідна горобина. До раціону слід включати овочі (картоплю, часник, буряк, томати, баклажани, спаржу, зелену цибулю, щавель, шпинат), фрукти (банани, апельсини, лимони, дині), яйця, молоко, яловичину.
Наші новини є у Facebook
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами