Що таке осіннє рівнодення

День осіннього рівнодення – це період, коли починається справжня осінь й справа йде до зими. Саме цього дня Сонце, перетнувши небесний екватор, переходить з північної півкулі у південну. Таким чином, спочатку ніч і день тривають по 12 годин, а потім ніч починає переважати.

У 2020 році День осіннього рівнодення розпочнеться 22 вересня. Слід зазначити, що думка про те, що це ця дата є усталеною помилкова: «сонячний перехід» відбувається кожного разу в інший час, але завжди – з 20-23 вересня.

Цього року скорочення світлового дня відбуватиметься з 22 вересня по 22 грудня, після чого він знову почне збільшуватися, і в 20-х числах березня 2021 року ніч і день зрівняються. Називається такий період Днем весняного рівнодення.

Наші новини є у Facebook

Традиції Дня осіннього рівнодення

Наші предки надавали дням осіннього і весняного рівнодення величезне значення – серед язичників ці періоди вважалися символічними. Слов'яни затівали народні гуляння, адже польові роботи вже були закінчені, овочі з фруктами зібрані й розкладені, бджоли підготовлені до зимівлі. Тривали такі святкування цілих два тижні: тиждень до Дня осіннього рівнодення і тиждень після.

Гуляння супроводжувалися пишними застіллями, обов'язковим атрибутом яких були пироги з капустою, брусницею та м'ясом. Також не обходилися пригощання без молочних продуктів і ягід.

Невід'ємною складовою народних гулянь було проведення обрядів. Язичники вірили, що в цей період потойбічні сили чують усі прохання і можуть допомогти в залученні здоров'я, любові й благополуччя.

У День осіннього рівнодення було прийнято підбивати підсумки. Наші предки спалювали старі, непотрібні речі, як символ прощання з неприємностями і хворобами. Цей день сприятливий для того, щоб розірвати стосунки, які пригнічують.

Доброю практикою вважається загадування бажань на прийдешній рік, також необхідно подякувати вищим силам за все хороше, що відбулося в році, що минає.

Не проходили святкування і без обмивань: вважалося, що вода завдяки своїм цілющим властивостям дарує дітям здоров'ям, а молодим дівчатам – красу та молодість.

Аби водилися гроші, язичники, перерахувавши всі наявні монети в житлі, на чистому аркуші паперу писали, якими багатства хотіли б мати у майбутньому.

Також у цей період серед наших предків було прийнято відвідувати місця поховань.

Що заборонено робити у день осіннього рівнодення

У День осіннього рівнодення заборонено конфліктувати. Внісши розбрат в стосунки з оточуючими, можна порушити тонкий баланс добра і зла.

Цього дня краще розпочати ранок на позитивній ноті й пронести прекрасний настрій через увесь день. Допустивши сумні думки, можна відлякати від себе удачу та везіння.

Не варто також у цей період розпочинати нові справи – вони не принесуть успіху.