Користь гарбуза для чоловіків і жінок незаперечна, діти люблять цей овоч за його солодкий смак. Але про справжню цінність плодів і гарбузового насіння не завжди знають навіть досвідчені городники, пише Медіа агентство АСС з посиланням на ТСН.
Про те, що гарбуз має багато каротину, свідчить його колір. Каротину в гарбузі в 4–5 разів більше, ніж у моркві. Але й інших вітамінів та корисних речовин тут теж дуже багато. Гарбуз — джерело вітамінів групи B, РР, Е, С, антиоксидантів, мікроелементів, заліза, магнію, калію, фосфору, цинку та клітковини. Гарбузове насіння і гарбузова олія містять поліненасичені жирні кислоти та мікроелементи, мають жовчогінну дію, сприяють виведенню продуктів метаболізму з печінки та нормалізують ліпідний обмін. Тим самим допомагають печінці впоратися зі своєю основною функцією — детоксикаційною.
Гарбуз — це природний засіб очищення організму для виведення рідини, поліпшення травлення, сечогінний засіб. Його застосовують у лікувальних дієтах, для покращення зору, обміну речовин, у разі гіпертонії, туберкульозу, для профілактики онкології.
Через низьку калорійність гарбуз вважається ідеальним дієтичним продуктом, адже в ньому нема крохмалю, холестерину та трансжирів, мало цукру, зате багато корисної для травлення клітковини. Калорійність 100 г м'якоті всього 22 ккал.
Нормалізує прохідність жовчовивідних протоків.
Сприяє регенерації клітин.
Виводить «поганий» холестерин.
Покращує вуглеводний обмін.
Виведення «поганого» холестерину завдяки фітостеролам, що входять до складу гарбуза, знижує ризик появи атеросклерозу, тромбозу, інфаркту, інсульту. Кальцій і магній зміцнюють серцевий м'яз, знижують тиск. Насіння гарбуза запобігає ішемічній хворобі серця. Вітамін К бере участь в утворенні тромбоцитів, впливаючи на згортання крові, знижуючи ризик анемії.
Гарбуз містить багато цинку, який посилює сперматогенез. Вживання соку плоду, насіння ще в давнину вважалося засобом для підтримки тонусу чоловічої сили в цілому. Для профілактики та лікування проблем передміхурової залози також допоможе цей овоч. Високий вміст цинку в гарбузовому насінні в поєднанні з іншими протизапальними компонентами допомагає підтримувати здоров'я сечовидільної системи та передміхурової залози.
Допомагає залишатися спокійною, позбавляє перевтоми.
Допомагає в разі циститу, пієлонефриту.
Пом'якшує негативні симптоми клімаксу.
Гарбузова олія корисна під час ерозії та запалення шийки матки.
Зміцнює нігті, волосся, покращує шкіру.
Сприяє омолодженню завдяки антиоксидантним властивостям.
Під час вагітності м'якота сирого плода чи свіжий сік допомагають в разі токсикозу.
Сприяє схудненню.
Гарбузові страви корисні для будь-якого малюка, якщо немає індивідуальної непереносності або протипоказань.
Нормалізує сон.
«М'який» засіб для покращення роботи нирок, серця, шлунка.
Покращує травлення.
Нормалізує, зміцнює імунітет.
Гарбузове насіння — ефективний протиглисний засіб. У тонкій плівці-оболонці гарбузового насіння міститься амінокислота кукурбітин, яка має антигельмінтні властивості, що використовувалося ще в народній медицині.
Гарбуз дозволяється вживати як дітям, так і дорослим. Уникати треба лише за індивідуальної нестерпності продукту.
Обережними з гарбузом треба бути тим, хто:
Має тяжку форму цукрового діабету. Маючи високий глікемічний індекс, гарбуз стимулює різке підвищення цукру в крові. Якщо ж вживати, то лише приготований овоч, не сирий і після консультації з лікарем.
Має знижену кислотність шлункового соку, гастрит.
Має захворювання шлунково-кишкового тракту.
Має кишкові кольки, здуття живота.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами