Перший квартал 2025 року приніс неприємні новини для вітчизняних сироварів: імпорт сиру в Україну зріс у середньому на 25% відносно показників 2024 року. Іноземні тверді сорти вже займають майже половину вітчизняного ринку. Про це пише Медіа агентство АСС з посиланням на Економічну правду.
Місцеві виробники б'ють на сполох, оскільки їм складно конкурувати з іноземними компаніями. Причини – кон'юнктура внутрішнього молочного ринку, купівельна спроможність населення та дотації іноземним виробникам.
Якщо експансія іноземних сирів триватиме, то до кінця 2025 року країна ризикує втратити цілу галузь, попереджають експерти. Що робити, аби цього не сталося?
Щомісяця в Україну завозять близько 3 тис. тонн імпортного сиру, свідчать дані Спілки молочних підприємств (СМП). Переважна його частина – тверді та напівтверді сорти. За словами виконавчого директора СМП Арсена Дідура, найбільше на вітчизняний ринок постачається продукції польських компаній.
За оцінками спілки, ще 1 тис. тонн сиру завозять нелегально, без контролю якості і сплати податків. Цю цифру офіційна статистика як контрабанду не відображає, але, каже Дідур, наявність таких обсягів відчувають українські виробники.
Останні щомісяця виробляють близько 4 тис. тонн сиру. «За січень-лютий 2025 року великі мережі національного ритейлу забезпечили 47% внутрішнього споживання імпортним сиром», – констатує виконавчий директор СМП. У 2014-2015 роках частка імпортного сиру на внутрішньому ринку становила 11-15%, каже Дідур.
Наші новини є у Facebook
Основна причина – нижча ціна імпортного продукту. Це виглядає парадоксально, бо зазвичай у вартість імпортних товарів закладаються логістичні витрати, що позначається на кінцевій ціні продукції. Проте цей феномен має пояснення.
За 2024 рік молочна сировина, на яку припадають 70% собівартості сиру, в Україні подорожчала на 30%. Основний компонент виробництва вітчизняного продукту зріс майже до рівня країн Євросоюзу, а платоспроможність українців залишилася низькою, через що сировари мали проблеми з продажами.
«У 2023 році ціна на молоко в Україні була нижча, ніж у країнах Євросоюзу, що допомагало вітчизняним виробникам конкурувати. Попит зростав, обсяги виробництва – теж. Однак восени 2024 року ціна на молоко зросла на 20-30% і в грудні був зафіксований рекордний обсяг імпорту сирів з 2021 року», – пояснює партнер проєктів профільного агентства «Інфагро» Максим Фастєєв.
На початку 2025 року ситуація покращилася. У березні сировина в Україні коштувала на 25% менше, ніж у країнах ЄС: 41,62 євроцента за кг екстра-молока проти 54,68 євроцента в Польщі та 53,65 євроцента в середньому в ЄС. Попри це імпортні сири досі мають цінову перевагу в Україні. У чому причина?
«Польща щомісяця експортує до нас 1,5-1,8 тисячі тонн сиру – це 10% їх експорту. Український ринок споживання – 8 тисяч тонн на місяць, тому простір для зростання в них є. Їхнє виробництво зростає щороку», – каже Дідур. За його словами, для захоплення більшої частки українського ринку поляки можуть вдаватися до демпінгу, покриваючи це прибутками з ринку Євросоюзу.
Більш імовірно, що на нижчу кінцеву ціну іноземного продукту впливає фактор державної підтримки з боку ЄС та національних урядів, які дозволяють «зрізати» значну частину витрат виробництва, стверджують українські сировиробники.
«Євросоюз дотує до 30% вартості молока, тому виходить нижча ціна на продукт. До того ж, до нас сири завозяться без вхідного мита», – пояснив ЕП голова наглядової ради «Молочного альянсу» (бренд «Пирятин») Сергій Вовченко.
Ще один нюанс – розрахунки з ритейлом. За імпортний сир великі мережі магазинів платять постачальникам одразу, а за український – через 120 днів. За цей час коштом прибутків вони завозять ще більше імпортного сиру, скаржиться Дідур.
Купівля іноземних сирів мережами – це часто прямий контракт без додаткових умов, а українським виробникам ритейл диктує правила. «Мережам цікаво ввозити продукцію як власний імпорт і для розвитку свого бренду», – додає Вовченко.
Найбільші супермаркети займають 70% ринку ритейлу, тому місцеві виробники приймають умови супермаркетів, інакше втратять доступ до споживача. ЕП попросила АТБ та Fozzy Group розкрити умови угод з українськими та іноземними виробниками сирів, але там утрималися від відповіді.
І виробники, і експерти стверджують, що український сир не поступається іноземним за якістю. «Великі підприємства використовують високоякісну сировину, а наші сирзаводи відповідають вимогам Євросоюзу», – стверджує Дідур.
Директорка з маркетингу бренду «Комо» Ірина Стопа описала ситуацію із сирною експансією як критичну. Через рекордне подорожчання сировини у 2024 році виробники підняли ціни і мережі почали масово завозити продукцію з-за кордону.
«Якщо ситуація не зміниться, то частка імпортних твердих сирів і надалі зростатиме, а Україна втратить свою сирну промисловість. Це призведе до зменшення фермерських господарств та поголів’я корів», – переконана вона.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами