Мало хто з нас отримує рекомендовані 25-38 грамів клітковини на день. Дієтологи рекомендують сім ефективних способів, як додати клітковину до свого обіду - без порошків або таблеток, пише Медіа агентство АСС з посиланням на УНІАН.
Замінивши 1 склянку вареного білого рису на 1 склянку вареної кіноа, ви отримаєте 5,2 грама клітковини порівняно з 0,6 грама в білому рисі.
«Це майже 5 грамів приросту від однієї заміни», - каже дієтологиня Ліза Янг.
Кіноа не тільки багата на клітковину, а й є повноцінним джерелом білка. Це робить її чудовим вибором як для вегетаріанців, так і для м'ясоїдів.
Бобові, такі як квасоля і сочевиця, - одні з найбагатших на клітковину продуктів, які ви можете додавати до своїх страв. Крім того, вони багаті корисним для серця рослинним білком. «Додавайте квасолю або сочевицю в салати, миски або супи», - каже дієтолог Джеймі Лі Макінтайр. Усього півсклянки консервованої чорної квасолі містить 8 грамів клітковини, це майже 30% від добової норми.
Наприклад, одна скибочка цільнозернового хліба містить приблизно 3 грами клітковини. Це в п'ять разів більше, ніж 0,6 грама клітковини в скибочці білого хліба. Така заміна не тільки додасть більше клітковини у ваш обід, а й забезпечить вас енергією на весь день.
«Як бонус до клітковини вибирайте бренди з насінням або льоном для додаткового вмісту клітковини», - радить Макінтайр.
Отримуйте новини в Telegram
Дієтологиня Карісса Гааше рекомендує додавати в обід пару клементинів. Натомість ви отримаєте приблизно 2,5 грама клітковини та вітамін С.
Додавання жмені ягід до салату - це простий спосіб посилити смак і вміст клітковини, каже дієтологиня Вітні Стюарт. «Додайте півсклянки ягід, свіжих або заморожених, у салат на обід», - радить вона. «Ягоди не тільки надають яскравого смаку, а й дають близько 4 грамів клітковини, залежно від сорту».
«Залишайте шкірку на ваших улюблених овочах і фруктах, таких як картопля, огірки, груші та яблука, щоб максимально використати клітковину з продуктів, які ви вже їсте», - радить дієтологиня Бріттані Браун.
Якщо ви любите солодке після обіду, спробуйте пудинг із насіння чіа. Крім відчуття ситості, клітковина має низку інших корисних властивостей, наприклад:
- Поліпшення рівня цукру в крові: продукти з високим вмістом клітковини сповільнюють засвоєння вуглеводів з їжі, що потенційно сприяє більш стабільному рівню цукру в крові.
- Поліпшення травлення: клітковина сприяє регулярному випорожненню і знижує ризик запорів. Багато видів клітковини також діють як пребіотики, живлячи корисні кишкові бактерії, що може сприяти загальному благополуччю.
- Здорове серце: Раціони з високим вмістом клітковини сприяють зниженню рівня холестерину і тригліцеридів, що може допомогти знизити ризик серцево-судинних захворювань.
- Легше контролювати вагу: Клітковина допомагає довше відчувати ситість, зменшуючи спокусу перекусити менш поживними продуктами.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами