Про це пише Медіа агентство АСС з посиланням на УНІАН.
Як відомо, кава готується з обсмажених мелених зерен. Вона дуже ароматна і є основою безлічі різних напоїв.
Водночас цикорій добувають із квіткової рослини, яка належить до сімейства кульбабових. З коріння роблять густу пасту або порошок, який потім можна використовувати для приготування.
Головною відмінністю між ними є вміст кофеїну в каві. Він може викликати тривогу, безсоння і прискорене серцебиття.
При цьому в цикорії є клітковина (пребіотична), крохмаль, поживні речовини та інсулін.
Якщо говорити про те, що калорійніше - кава чи цикорій, то питання дещо складне.
У 100 грамах зерен близько 230 ккал. Але потрібно враховувати, що ступінь обсмаження здатен збільшити цей показник аж до 330 ккал. До того ж під час вживання люди беруть різну кількість кави. Найкалорійніша частина напою - сиропи, молоко і вершки.
Калорійність пастоподібного цикорію становить близько 375 ккал (усе залежить від виробника), а в порошку - близько 275 ккал. Кінцева енергетична цінність такого напою залежатиме від вибору марки, виду продукту, а також кількості, яку заливають водою.
Обираючи, що пити - каву чи цикорій, варто визначитися зі своєю метою, адже напої мають різний вплив на організм.
Так, кава пригнічує апетит, прискорює метаболізм і може покращувати жироспалювання. Як вказується на сайті Медичної бібліотеки США, вона також знижує ризик виникнення ожиріння.
Цикорій же позитивно впливає на травлення, знижує потяг до солодкого і щадно впливає на ШКТ. Як зазначається в дослідженнях, інулін може знижувати масу тіла, впливаючи на мікробіом кишечника, апетит і чутливість до інсуліну.
Водночас важливим є не тільки те, що краще - кава чи цикорій, а й що хоче конкретна людина. Якщо пити напій без задоволення і тільки заради користі, він сприйматиметься радше як ліки або вітаміни. Зрештою в якийсь момент людина може зірватися і все одно випити те, що їй хочеться.
Тому найважливіше дотримуватися норми у вживанні.
За оцінкою Європейського агентства з безпеки харчових продуктів, для дорослої людини безпечною дозою кофеїну на добу вважається до 400 мг. У середньому це від трьох до п'яти чашок по 200 мл.
Цикорію можна пити не більше однієї-двох чашок (10 г у сухому вигляді). За більшої кількості можуть спостерігатися проблеми зі шлунково-кишковим трактом.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами