Команда науковців з Національного інституту гастроентерології в Італії виявила зв’язок між регулярним вживанням курятини та підвищеним ризиком ранньої смерті від онкологічних захворювань шлунково-кишкового тракту, пише МА АСС з посиланням на Українську правду.
Вчені протягом 20 років спостерігали за станом здоров’я 4 869 дорослих жителів Італії. Особливу увагу вони приділяли споживанню м’яса, зокрема курятини, та його зв’язку з розвитком раку травної системи.
«Хоча курятина й справді вважається більш безпечною для серця та судин, наші результати свідчать, що надмірне її споживання може нести інші ризики», - зауважив один з авторів дослідження професор Джанкарло Парміджано.
Науковці виявили, що в людей, які регулярно споживали понад 300 грамів курятини на тиждень, ризик розвитку раку шлунково-кишкового тракту та ранньої смерті через цю хворобу був на 27% вищим у порівнянні з тими, хто їв 100 грамів курятини або менше.
Отримуйте новини в Telegram
Це дослідження не стверджує, що курятина сама по собі є причиною раку.
Автори підкреслюють: потрібні додаткові дослідження, щоб зрозуміти механізми впливу. Наприклад, значення можуть мати
- спосіб приготування (смаження, панірування тощо);
- приправи та добавки, які використовуються під час готування;
- супутні фактори – вік, вага, шкідливі звички, дієта загалом.
Також не враховувався рівень фізичної активності, що може суттєво впливати на загальне здоров’я.
«Ми не закликаємо повністю відмовитися від курятини, але вказуємо на необхідність збалансованого харчування і помірності», - додає дієтологиня Франческа Рінальді.
Вона також порадила робити харчування якомога більш різноманітним - з бобовими, рибою, овочами та цільнозерновими продуктами.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами