Одним з найпопулярніших рибних делікатесів є печінка тріски - користь цього продукту добре відома вченим. Величезна кількість вітамінів і корисних жирів робить його справжнім суперфудом. Зазвичай смаколик просто їдять з хлібом як бутерброд, хоча можна також приготувати вітамінний салат з печінкою тріски.
Наші новини є у Facebook
Лікар-дієтолог, ендокринолог, терапевт, фахівець із внутрішньої медицини клініки дієтології Олена Зінченко для УНІАН розповіла, чим цікава печінка тріски - як правильно їсти, чому вона корисна для жінок і кому може нашкодити, пише Медіа агентство АСС.
Печінка тріски насичена Омега-3 жирними кислотами, які потрібні для підтримки роботи серця, мозку та судин. Продукт також містить високі дози вітамінів А і D. Вітамін А корисний для здоров’я зорової системи, шкіри, забезпечення роботи імунної системи. Вітамін D необхідний також для імунної і нервової систем, а також для міцності кісток.
Ще одна причина їсти печінку тріски - користь для жінок, особливо після настання менопаузи. У цей період у них стають більш крихкими кістки, а вітамін D підтримує здоров’я кісток і знижує ризик виникнення остеопорозу.
Щодо того, скільки разів на тиждень можна їсти печінку тріски, експерт радить вживати по столовій ложці продукту 2-3 рази на 7 днів.
У першу чергу потрібно подивитися на упаковку - вона має бути не набухла та непошкоджена. Коли відкриєте банку - не має бути різкого запаху, тухлого чи згірклого. Аромат свіжої консерви тріски специфічний, рибний, але він не неприємний. Колір делікатесу повинен бути кремовим. Якісна печінка однорідна, м’яка, ніжна, але при цьому не повинна розвалюватися. В олії не має бути осаду, якихось плівок чи слизу.
Консервовану печінку тріски дієтолог радить поєднувати з цілозерновим хлібом. Ще можна перемолоти з вареним жовтком та викласти на білок. Також продукт добре поєднується з огірком, селерою, перцем, листям салату.
Бажано зливати олію з банки. Її виробники додають у консерву для кращого зберігання.
Не варто вживати багато продукту, оскільки може виникнути гіпервітаміноз. Він проявляється нудотою, головним болем.
Печінку тріски не слід споживати дітям у віці до 3 років. Не рекомендується делікатес вагітним жінкам - якщо буде надлишок вітаміну А, він може бути досить токсичним для плоду. Оскільки печінка тріски доволі жирна, її з обережністю потрібно споживати людям з проблемами із відтоком жовчі чи з печінкою.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами