Існує наукове пояснення, чому люди так люблять сир. Він багатий на білок казеїн, який розпадається на більш дрібні сполуки, звані казоморфінами. Казоморфіни можуть зв'язуватися з тими самими опіоїдними рецепторами в мозку, що і знеболювальні, що запускає викид дофаміну - нейромедіатора, пов'язаного із задоволенням і винагородою. Сир також містить триптофан - амінокислоту, що використовується для вироблення серотоніну - гормону, який стабілізує настрій.
Однак, як пише видання Parade, кардіологи зазначають: не всі сири однаково корисні, і деякі з них можуть негативно впливати на здоров'я серця. Про це пише Медіа агентство АСС з посиланням на УНІАН.
За словами доктора медичних наук Тарікшаха Саїда, вживання великої кількості жирних сирів може бути шкідливим для здоров'я серця, оскільки підвищує рівень холестерину ЛПНЩ. Це може призвести до цілої низки проблем зі здоров'ям, включно зі збільшенням ризику серцевого нападу, інсульту та серцево-судинних захворювань.
«Помірне вживання сиру зазвичай мало впливає на рівень холестерину ЛПНЩ, але сири з високим вмістом жирів можуть підвищити його в разі надмірного вживання», - говорить доктор Саїд.
Як пояснює доктор Саїд, сири з високим вмістом насичених жирів і натрію мають найбільший негативний вплив на здоров'я серця. «Плавлені сири і тверді жирні сири, такі як чеддер і пармезан, містять більше насичених жирів і солі, що може підвищити рівень ЛПНЩ і артеріальний тиск», - говорить він.
Наші новини є у Facebook
Так, у сирі чеддер міститься 35 грамів загального жиру на порцію, з яких 23 грами - насичені, що становить майже чверть від рекомендованої денної норми споживання, рекомендованої Американською кардіологічною асоціацією.
Однак найшкідливіший сир - це маскарпоне, в якому міститься 29 грамів насичених жирів на порцію і 44 грами загального жиру.
Водночас нежирні сири, як-от моцарела, рікотта і сир, корисні для здоров'я серця, оскільки містять менше насичених жирів, каже доктор Саїд.
Крім контролю вмісту насичених жирів у сирі, важливо також перевіряти вміст натрію. Американська кардіологічна асоціація рекомендує підтримувати споживання натрію на рівні менше ніж 2300 міліграмів на день, а в ідеалі - менше ніж 1500 міліграмів на день. Це пов'язано з тим, що регулярне вживання великої кількості натрію може підвищувати артеріальний тиск, що створює додаткове навантаження на серце. При цьому в половині чашки сиру чеддер міститься 364 міліграми натрію.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами