Деякі види жирів підтримують рівень «хорошого» холестерину та запобігають атеросклерозу, інші ж, навпаки, провокують підвищення тиску, ожиріння та серцеві захворювання. Науковці з Гарвардської школи громадського здоров’я провели масштабне дослідження, щоб з’ясувати, яка саме олія є найкориснішою для серця, а яку краще виключити з раціону. Про це пише Медіа агентство АСС з посиланням на ТСН.
- Оливкова олія холодного віджимання. Доведено, що регулярне вживання оливкової олії extra virgin знижує ризик серцево-судинних захворювань на 30–35%. Вона багата на мононенасичені жирні кислоти омега-9, які зменшують рівень «поганого» холестерину (LDL) і підвищують «хороший» (HDL). Окрім того, антиоксиданти — поліфеноли, що містяться в оливковій олії — захищають судини від запалення і старіння.
- Лляна олія. Це - справжній чемпіон за вмістом омега-3 жирних кислот, які підтримують еластичність судин і знижують ризик утворення тромбів. Науковці радять додавати лляну олію до салатів або смузі, не нагріваючи її, адже за високих температур вона втрачає свої лікувальні властивості.
- Ріпакова олія. Має оптимальне співвідношення омега-3, омега-6 і омега-9 кислот. Дослідження показують, що заміна вершкового масла на ріпакову олію знижує рівень холестерину вже через кілька тижнів. Вона також стійка до термооброблення, тому підходить і для смаження.
Отримуйте новини в Telegram
- Пальмова олія. Хоча її часто використовують у виготовленні різних продуктів харчування, вона містить занадто багато насичених жирів, які сприяють утворенню бляшок у судинах. Регулярне споживання пальмової олії підвищує ризик інфаркту та інсульту.
- Кукурудзяна та соняшникова рафінована олії. Попри популярність вони містять надлишок омега-6 кислот, які у великих кількостях викликають запальні процеси в організмі. Особливо вони шкідливі, якщо їх перегрівати — під час смаження утворюються токсичні сполуки, які шкодять серцю й печінці.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами