Мільйони людей люблять чай, британці особливо. Незалежно від обраної вами суміші, є кілька несподіваних корисних властивостей, які приховує ваша скромна чашка чаю, пише Медіа агентство АСС з посиланням на УНІАН.
«Чай багатий на поліфеноли - природні біоактивні рослинні сполуки, що мають антиоксидантну дію в організмі. Достатня кількість антиоксидантів у раціоні з фруктів, овочів, цільнозернових продуктів і напоїв важлива для боротьби з наслідками старіння й сучасного способу життя, що спричиняють ушкодження клітин (через окиснення клітинних мембран)», - каже дієтологиня, докторка Керрі Ракстон із Консультативної ради з чаю.
«Чай корисний для серця на кількох рівнях. Поліфеноли, особливо флаван-3-оли (підгрупа флавоноїдів), позитивно впливають на судинну функцію, покращуючи кровообіг, роблячи судини еластичнішими і знижуючи артеріальний тиск. А знижений тиск - це менший ризик інсульту та інфаркту міокарда», - підкреслила Ракстон.
Професор харчування та харчових наук Університету Редінга Гюнтер Кюнле додає, що флаваноли настільки ефективно знижують ризик серцево-судинних захворювань, що Американська академія харчування та дієтології рекомендує щодня споживати 400-600 мг цих речовин.
Це приблизно три чашки зеленого або вісім чашок чорного чаю на день.
Клінічне дослідження показало, що вживання трьох чашок чорного чаю на день протягом шести місяців знижує артеріальний тиск на 2-3 мм рт. ст. - це еквівалент ефекту від втрати 2-3 кілограмів ваги.
Також, за словами Ракстон, поліфеноли можуть знижувати рівень «поганого» холестерину (ЛПНЩ). А масштабне дослідження Гарвардського університету показало, що ті, хто п'є щонайменше 3-4 чашки чаю на день, рідше страждають від інфарктів.
Ми все більше усвідомлюємо важливість здоров'я кишківника - хоча далеко не всі готові пити кефір або комбучу. На щастя, чай - доступна альтернатива, що приносить користь травленню. Багато натуральних продуктів мають пребіотичні властивості, тобто сприяють росту корисних бактерій. І чай (зелений і чорний) входить до їх числа.
«Здорова мікрофлора кишківника пов'язана з меншим ризиком закрепів, запальних захворювань кишківника, респіраторних інфекцій і з більш збалансованою імунною системою», - пояснює Ракстон.
Це пов'язано з тим, що поліфеноли в чаї не перетравлюються у верхніх відділах кишківника, а доходять до товстої кишки, де розщеплюються кишковими бактеріями і служать їм їжею. «Корисні» бактерії якраз і віддають перевагу поліфенолам - регулярне вживання чаю сприяє їхньому росту.
Отримуйте новини в Telegram
Щоденне вживання чаю пов'язане з нижчим ризиком розвитку діабету 2 типу. Дослідження в журналі Nutrition Research показало, що у людей, які п'ють більше чотирьох чашок чаю на день, ризик розвитку діабету 2 типу був на 17% нижчим.
Імовірно, це пов'язано з дією поліфенолів, які допомагають клітинам засвоювати глюкозу і мають протизапальні та антиоксидантні властивості.
Коли нам потрібно зосередитися і підбадьоритися, ми зазвичай тягнемося за кавою. Але чай теж здатний дати заряд бадьорості - і при цьому він меншою мірою викликає тривожність і тремтіння. «У чаї міститься близько 40-50 мг кофеїну - це вдвічі менше, ніж у каві», - каже Ракстон.
Кофеїн відомий тим, що покращує пам'ять, бадьорість і концентрацію. Але чай унікальний тим, що містить амінокислоту L-теанін, яка в поєднанні з кофеїном створює ефект «спокійної концентрації».
Дослідження показують, що L-теанін знижує рівень стресу і покращує концентрацію в умовах розумового напруження.
Трав'яні чаї з ромашкою давно відомі як засіб для кращого сну. Однак, як показують дослідження Консультативної ради з чаю (TAP), навіть дві чашки звичайного чаю можуть поліпшити якість сну - можливо, за рахунок самого розслаблюючого ритуалу чаювання.
Активні сполуки чаю, що сприяють засинанню, включають поліфеноли, L-теанін, теафлавіни, теарубігіни і гамма-аміномасляну кислоту (ГАМК). L-теанін і ГАМК впливають безпосередньо на мозок, допомагаючи запускати процеси, що знижують стрес і викликають розслаблення.
«Флаваноли покращують когнітивні функції - є дані великих досліджень, що підтверджують це. Але в плані психічного здоров'я, ймовірно, вирішальну роль відіграє сам соціальний аспект чаювання: спільне приготування і розпивання чаю», - каже професор Кюнле.
А це важливо для нашого емоційного благополуччя і настрою. Адже давно доведено, що щасливі люди живуть довше.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами