Клітковина виконує низку важливих функцій в організмі, тому лікарі заохочують їсти її якомога більше.
Цей складний вуглевод міститься у продуктах рослинного походження і проходить через травну систему здебільшого неушкодженим, допомагаючи підтримувати здорове травлення, пише Медіа агентство АСС з посиланням на УНІАН.
Клітковина регулює рівень цукру в крові, рівень холестерину, а також сприяє ситості, оскільки перетравлюється довше. Тому її потрібно більше споживати тим людям, які прагнуть схуднути.
«Відомо, що дієти, багаті на клітковину, також знижують ризик хронічних захворювань, таких як хвороби серця, діабет 2 типу і навіть деякі види раку», - каже зареєстрована дієтологиня Лорен Манакер.
«Ключова порада щодо клітковини - поступово збільшувати споживання. Занадто швидке стрибання може призвести до здуття живота або дискомфорту, тому робіть це повільно і обов’язково пийте багато води, оскільки клітковина потребує рідини, щоб ефективно виконувати свою роботу», - радить Лорен Манакер.
Наші новини є у Facebook
Насіння чіа - джерело клітковини, омега-3 жирних кислот і необхідних мінералів, таких як кальцій і магній, каже Лорен Манакер. Лише дві столові ложки насіння чіа містять аж 10 грамів клітковини. Також у цьому продукті багато кальцію.
Насінням чіа можна посипати пластівці, додати його у смузі або приготувати пудинг із чіа.
Одна чашка зерен граната містить близько семи грамів клітковини. У них є антоціани - рослинна сполука, яка підтримує наше здоров’я. Цей антиоксидант знижує ризик діабету, високого кров'яного тиску, захворювань серця та очей.
Зерна граната можна додавати у салати, щоб отримати солодкий і гострий відтінок, або просто їсти їх свіжими.
В одній чашці приготовленого нуту майже 13 грамів клітковини. У ньому також багато марганцю, міді, заліза, цинку, фосфору, магнію, селену, калію та вітамінів групи В, таких як тіамін, В6 і фолієва кислота. Ці поживні речовини потрібні для підтримки імунітету, кісток, серця та обміну речовин.
Нут можна додавати до салатів, рагу або вживати як гарнір.
Ці ягоди є одним із найкращих продуктів із високим вмістом клітковини. У чашці цих природних ласощів міститься вісім грамів клітковини, а також велика кількість вітаміну С і поліфенолів, потрібних для зміцнення імунітету.
Чорнослив - чудове джерело клітковини, антиоксидантів і таких поживних речовин, як калій і вітамін К, які допомагають підтримувати міцність кісток, каже говорить Лорен Манакер. У чашці чорносливу міститься 12 грамів клітковини.
«Мені подобається домішувати чорнослив у смузі для природного солодкого смаку або додавати його до хлібобулочних виробів, таких як енергетичні батончики, щоб отримати жувальний поживний елемент», - ділиться досвідом фахівчиня.
Один артишок середнього розміру містить сім грамів клітковини. Крім того, у цьому продукті багато магнію, міді, калію, фосфору та вітамінів групи B, які сприяють здоров’ю імунітету, серця та обміну речовин.
Солодка картопля є джерелом клітковини, вітаміну А та антиоксидантів - усіх поживних речовин, які можуть підтримувати здоров’я імунітету. Вони допомагають стабілізувати рівень цукру у крові, покращують травлення та є природним джерелом енергії, стверджує Лорен Манакер. В одній великій солодкій картоплі міститься приблизно шість грамів клітковини.
«Я люблю смажити шматочки солодкої картоплі, розтирати їх зі спеціями», - каже дієтологиня.
У половині склянки перлової крупи містяться приголомшливі 17 грамів клітковини, а також значна кількість заліза, калію, фосфору, магнію, цинку, міді, марганцю, селену та кількох вітамінів групи В, необхідні для здоров’я кишечника, імунітету, серця та кісток.
Насіння соняшника має величезний вміст клітковини - 12 грамів на чашку. Воно також підтримує здоров’я імунітету, метаболізм і виробництво енергії завдяки вітаміну Е, цинку, міді, марганцю, селену та вітамінам групи В.
Ним також можна насолоджуватися в складі салатів, смузі або намазувати на тости як соняшникову олію.
Одна чашка зеленого горошку містить сім грамів клітковини, а також значну кількість марганцю, вітамінів C, K і деяких вітамінів групи B для покращення імунітету, здоров’я крові та метаболізму поживних речовин.
Зелений горошок дуже смачний у стравах з рису, пастах, рагу, супах та навіть соусах.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами