Для здоров'я наших зв'язок і м'язів потрібні речовини, які зміцнюють їх, а також зменшують запалення. Про це пише Медіа агентство АСС з посиланням на УНІАН.
За словами сертифікованої дієтологині Вікі Кеніг, потрібно віддавати перевагу продуктам, що містять поживні речовини та антиоксиданти, які активно борються із запаленням.
«Також дуже важливо підтримувати здорову вагу для вашого зросту, оскільки надмірна вага створює більше навантаження на суглоби», — зазначила дипломована дієтологиня, фізична терапевтка Емер Делані.
Дивіться нас на YouTube
«Листова зелень, така як капуста кале, багата на вітамін К, який позитивно впливає на здоров'я хрящів та сповільнює прогресування остеоартриту», – каже Кеніг.
Якщо ж вживати цю капусту з оливковою олією, вона стане смачнішою й удвічі кориснішою для суглобів, додала експертка.
Дослідження, опубліковане в Arthritis Foundation 2023 року, показало, що оливкова олія дуже ефективна для зменшення запалення, яке може спричиняти біль у суглобах, особливо при ревматоїдному артриті та вовчаку.
Кеніг пояснила, що поліфеноли в оливковій олії першого віджиму пригнічують активність ферменту ЦОГ, який є тим самим механізмом, який ібупрофен використовує для зменшення болю.
У складі апельсинів та інших цитрусових є багато вітаміну С, який відіграє ключову роль у формуванні колагену.
«Колаген є ключовим структурним білком у зв’язках та сухожиллях і важливий для здоров’я суглобів», - повідомила Делані.
Квасоля містить антиоксиданти та фітонутрієнти, зокрема поліфеноли, які допомагають зменшити запалення в організмі. Крім того, за словами Делані, вона багата на рослинний білок, який допомагає підтримувати та відновлювати тканини суглобів, м’язи та хрящі.
Омега-3 жирні кислоти EPA/DHA, що містяться в лососі, зменшують вироблення таких прозапальних сполук, як цитокіни та ейкозаноїди, пояснила Кеніг.
Дослідження, опубліковане 2023 року в журналі Journal of Orthopaedic Surgery and Research, виявило, що омега-3 жирні кислоти значно полегшують біль під час остеоартриту (хронічної дегенерації хряща в суглобах, яка може виникати з віком) та покращують функцію суглобів.
Інші жирні види риби - скумбрія, анчоуси, сардини - теж корисні для суглобів.
Шпинат - ще одна листова зелень, яка чудово підходить для ваших суглобів.
«Він багатий на вітамін К, магній і кальцій. Це важливі вітаміни та мінерали, необхідні для підтримки міцності кісток і стабільності суглобів», - розповіла Делані.
Дослідження, яке вийшло 2019 року в журналі Nutrients, свідчить, що щоденне вживання чорниці зменшує біль і скутість, а також покращує ходу та рухливість у людей з остеоартритом.
За словами Кеніг, поліфеноли, флавоноїди та антоціани у складі цієї ягоди відповідають за зменшення запалення, що викликає ці неприємні симптоми.
Кеніг рекомендує готувати страви з куркумою, яка є потужним протизапальним засобом. Одне дослідження, опубліковане в журналі «Етнофармакологія», показало, що куркумін - активний інгредієнт куркуми - може бути корисним при остеоартриті коліна.
Як і квасоля, сочевиця містить фітонутрієнти, які борються із запаленням і підтримують здоров'я суглобів.
«Будучи багатими на клітковину, вона також підтримує мікробіом кишківника, що допомагає регулювати запалення й імунну функцію», – додала Делані.
Як і чорниця, полуниця багата на поліфеноли, які є потужними антиоксидантами. Вони допомагають зменшити стрес і запалення в суглобах, пояснила Делані. Крім того у цій ягоді багато вітаміну С.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами