Люди, які мають низький рівень заліза в крові, можуть відчувати певні симптоми, пише Медіа агентство АСС з посиланням на ТСН.
- постійне відчуття втоми – прокинувся вже втомлений
- випадіння волосся, поява лупи, сухість і ламкість волосся
- регулярні перепади настрою, погана концентрація уваги
- людина постійно мерзне
- частий головний біль або мігрені
- поява синців під очима
- відчуття важкості під час ковтання, м'язова слабкість
- регулярні закрепи.
Нормалізувати рівень гемоглобіну можна не лише за допомогою спеціальних засобів, препаратів заліза, але й завдяки правильним звичкам у харчуванні. Підвищити показники заліза в крові допоможе регулярне споживання залізовмісних продуктів.
Наші новини є у Facebook
Якщо дефіцит заліза невеликий, у більшості випадків достатньо дотримуватися призначеної дієти. Додавайте до раціону продукти, які містять високий показник заліза, а саме:
- печінку яловичу або свинячу
- м'ясо великої рогатої худоби, птиці
- рибу
- яєчні жовтки
- гречку, вівсяну кашу, кукурудзу
- моркву, помідори, буряк
- зелень та овочі зеленого кольору
- бобові – сочевицю, горох і квасолю
- чорну смородину, яблука, чорнослив, суницю, калину, шипшину
- мигдаль, арахіс, інші горіхи
- сливовий і гранатовий сік, гранат.
Насамперед йдеться про продукти, які містять залізо у гемовій формі, яке людський організм може засвоювати в межах 15-35%. Це червоне м'ясо, язик, печінка, молюски. Багато гемового заліза міститься в різних видах м'яса. В яловичині його найбільше, у птиці – найменше.
Продукти рослинного походження або інші, що містять залізо у негемовій (яке гірше засвоюється, ніж гемове) – це бобові, зелень, капуста, крупи, курага, інжир, буряк, горіхи, чорнослив.
З продуктів рослинного походження залізо засвоюватиметься в рази менше, ніж з м'ясних продуктів. Наприклад, як свідчать експерти, споживання 100 г червоного м'яса та печінки допомагають організму засвоювати 20% заліза, а споживаючи близько 100 грамів тушкованого шпинату, організм отримує лише 2% заліза.
Продукти, які містять залізо, зможуть засвоюватися організмом швидше та ефективніше, якщо поєднувати їх з продуктами, що містять багато вітаміну С. Особливо це стосується продуктів рослинного походження.
Надмірне вживання какао, коли, шоколаду, кави та чаю – містять таніни.
Вживання молочних продуктів у великій кількості через те, що вони містять кальцій.
Вживання щавлю, він містить оксалати.
Вживання великої кількості клітковини – висівок, меленого льону, псиліума.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами