Сіль - непомітний герой кулінарного світу, але її часто називають ворогом серця. Надлишок солі може підвищити кров'яний тиск.
«Хоча сіль має погану репутацію, важливо розуміти, що натрій, який входить до її складу, - важлива поживна речовина. В організмі натрій відіграє важливу роль у підтримці балансу рідин, передачі нервових імпульсів і впливі на скорочення і розслаблення м'язів, зокрема серця», - цитує видання Eating Well кардіолога Хорхе Рохаса Замаллоа, пише Медіа агентство АСС з посиланням на УНІАН.
У нашому раціоні сіль не тільки підсилює смак, а й діє як консервант - одна з причин, з якої вона у великих кількостях присутня в продуктах з тривалим терміном зберігання і готових стравах.
Новітні дослідження показують, що сіль може відігравати важливу роль у метаболічному здоров'ї та енергетичному балансі.
«Занадто багато солі змушує організм затримувати воду, що збільшує об'єм крові в артеріях. Цей додатковий тиск навантажує серце і кровоносні судини, підвищуючи ризик серцевих захворювань та інсульту», - пояснює дієтологиня Вероніка Раус.
Згодом це може призвести до серйозних проблем зі здоров'ям.
«Постійний високий кров'яний тиск, або гіпертонія, - тихий, але потужний фактор, що спричиняє серцеві напади, інсульти, серцеву недостатність і захворювання нирок», - додає Замаллоа.
Занадто мала кількість солі може призвести до зворотного ефекту - низького кров'яного тиску, що проявляється у вигляді запаморочення або непритомності, а в рідкісних випадках - ускладнень, пов'язаних із низьким рівнем натрію.
Дієтичні рекомендації в США для здорових дорослих людей свідчать про те, що споживання натрію не повинно бути більшим за 2300 міліграмів на день - це приблизно 1 чайна ложка солі.
Для людей з високим кров'яним тиском, захворюваннями нирок і діабетом 2 типу рекомендована межа ще нижча.
«Для лікування гіпертонії було доведено, що подальше зниження споживання натрію до приблизно 1500 мг на день значно знижує кров'яний тиск і ризик серцево-судинних захворювань», - каже Раус.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами