Ми часто чуємо, що збалансоване харчування є запорукою здорового життя. Серед корисних напоїв апельсиновий сік виділяється як класичний варіант — як за популярністю, так і за потенційною користю, пише Медіа агентство АСС з посиланням на УНІАН.
Дослідження показало, що апельсиновий сік є основним джерелом корисних сполук, які називаються флавоноїдами, особливо гесперидином. Вони відомі своїми антиоксидантними та протизапальними властивостями.
Вчені вирішили встановити, чи може регулярне вживання апельсинового соку підтримати здоров'я серця та метаболізм. В рамках дослідження, вони вивчили молекулярні зміни, що відбуваються в нашому організмі, коли ми щодня п'ємо апельсиновий сік.
Результати дають цікаве уявлення про те, як цей простий напій може мати потужний вплив на наші гени та загальне самопочуття.
Вчені відібрали 20 здорових дорослих, зокрема, 10 чоловіків та жінок у віці від 21 до 36 років для детального аналізу. Учасники не мали хронічних захворювань, не палили, не були вагітними і не приймали ліки або добавки, що могли б вплинути на результати дослідження.
За три дні до початку дослідження учасники уникали цитрусових фруктів та їх похідних, а також інших продуктів, багатих на флавоноїди, таких як полуниця, кава, шоколад і чай.
В рамках дослідження кожен учасник протягом 60 днів щодня вживав 500 мл пастеризованого 100% апельсинового соку, розділеного на дві порції. Одну частину соку треба випити вранці, а іншу - в другій половині дня.
Зразки крові відбирали на початку (день 0) і в кінці (день 60) дослідження, а також вимірювався артеріальний тиск й інші показники організму.
Основою дослідження був транскриптомний аналіз, який є складним методом вивчення того, як "вмикаються" та "вимикаються" наші гени. Завдяки порівнняю результаті на початку та в кінці дослідження вчені змогли точно визначити, що змінилося після двох місяців щоденного вживання апельсинового соку.
Дивіться нас на YouTube
Аналіз показав, що після вживання 100% апельсинового соку протягом періоду дослідження загалом змінилося 3790 генів. Примітно, що 2487 генів були пригнічені, тобто їхня активність знизилася, а 1303 — активізовані, тобто, відбулося їх збільшення.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами