Рослинні альтернативи коров’ячого молока давно перестали бути рідкістю на полицях супермаркетів – сьогодні покупцям доступні вівсяне, мигдальне, соєве, кокосове та інші види рослинного молока. Про це пише Медіа агентство АСС з посиланням на УП Життя.
«Питання «що є корисним, а що – ні?» дуже індивідуальне. Варто замислитися, які саме поживні речовини потрібні вашому організму, і обрати той вид молока, який найкраще допоможе їх отримати», – зазначає Абігейл Джонсон, доцентка та заступниця директора Координаційного центру з питань харчування Школи громадського здоров’я Університету Міннесоти. Вона головна авторка дослідження 2025 року, у якому оцінювали поживний склад рослинних видів молока у США. У межах цієї роботи вчені проаналізували 219 зразків альтернативного молока від 21 бренду.
Отримуйте новини в Telegram
Результати показали, що такі напої зазвичай містять менше білка та насичених жирних кислот, ніж звичайне молоко. Щоб конкурувати з ним за поживністю, виробники часто збагачують свою продукцію: 70% зразків містили додатковий кальцій і вітамін D. Інші дослідження свідчать, що деякі види рослинного молока також збагачують вітамінами A та B12.
«Дорослим не потрібно шукати рослинне молоко, яке повністю повторює поживний склад коров’ячого, адже більшість необхідних речовин вони отримують з інших продуктів харчування, якщо тільки мова не про особливу потребу у збільшенні споживання кальцію», – пояснює доктор Джоан Сабате.
Дослідження показало, що поживний склад різних видів рослинного молока може суттєво відрізнятися. Наприклад, у різних брендів соєвого молока вміст білка може бути неоднаковим.
«Не можна просто взяти будь-яке рослинне молоко з полиці й вважати, що воно задовольнить вашу потребу в кальції», – наголошує Джонсон.
Дієтологи рекомендують обирати несолодкі варіанти, щоб зменшити споживання цукру.
«Якщо людина хоче отримувати більше білка, але з мінімальною кількістю цукру, я б порадила несолодке молоко з горохового білка або несолодке соєве молоко», – каже Дана Елліс Ханнес, старша клінічна дієтологиня медичного центру UCLA Health університету Каліфорнії в Лос-Анджелесі.
Вона вважає, що для більшості людей рослинне молоко становить лише невелику частину раціону. З огляду на це, воно не визначить стан здоров’я людини в цілому.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами