Також у такому випадку варто обмежити або виключити з раціону продукти з високим вмістом солі, цукру та шкідливих жирів. Видання health назвало 10 продуктів, яких слід уникати, якщо ви маєте високий кровʼяний тиск, повідомляє УНІАН, пише МА АСС.
Занадто велика кількість солі може призвести до затримки води в організмі, збільшення обʼєму крові та додаткового тиску на стінки артерій. Також це може сприяти розвитку таких ускладнень, як серцеві захворювання та інсульт.
До солоних продуктів належать:
- консервовані супи;
- приправи;
- перероблене м'ясо;
- пакетовані снеки;
- піца.
Через насичені жири накопичуються бляшки в артеріях, внаслідок чого вони звужуються та обмежується кровотік, що може підвищити артеріальний тиск.
До продуктів, багатих на насичені жири, належать:
- соуси на основі вершків;
- жирні сорти м'яса;
- смажені продукти;
- повножирні молочні продукти;
- перероблене м'ясо.
Вживання продуктів з високим вмістом цукру може спричинити стрибки рівня цукру в крові, що ще більше погіршує стан серцево-судинної системи та провокує запальні процеси.
До продуктів з додаванням цукру належать:
- випічка для сніданку;
- цукерки;
- консервовані фрукти (у сиропі);
- підсолоджені йогурти;
- сиропи;
- цукрові напої. «Цукрові напої можуть сприяти набору ваги та інсулінорезистентності, збільшуючи ризик розвитку гіпертонії. Високий вміст цукру може спричинити значне підвищення рівня глюкози в крові, що може негативно вплинути на кровообіг і лімфообіг в організмі», - пояснили в health.
До солодких напоїв належать:
- енергетичні напої;
- звичайні газовані напої;
- спортивні напої;
- підсолоджені кавові напої;
- солодкий холодний чай.
Під час вживання алкоголю судини здебільшого розслабляються, внаслідок чого тимчасово може знизитися артеріальний тиск.
«Після вживання великої кількості алкоголю або тривалого вживання артеріальний тиск може знову підвищитися - іноді навіть вище, ніж до цього. Вплив алкоголю варіюється від людини до людини, але вживання великих кількостей може сприяти набору ваги та зневодненню. Алкоголь також може взаємодіяти з деякими ліками, включаючи ті, що впливають на артеріальний тиск», - додають у матеріалі.
Медіа агентство АСС є в Instagram
Заморожені продукти - це зручно, але вони містять високий рівень натрію, жиру та цукру, а також повʼязані з підвищеним ризиком гіпертонії.
До заморожених продуктів належать:
- заморожена картопля фрі;
- заморожена лазанья;
- заморожена піца;
- заморожені пироги;
- заморожені готові обіди.
До продуктів з високим вмістом холестерину належать:
- масло;
- яловичина, включаючи гамбургери, бекон і ковбасу;
- сир;
- субпродукти;
- молюски;
- фаст-фуд з високим вмістом жиру. «Фаст-фуд з високим вмістом жиру часто містить насичені та трансжири, які можуть сприяти набору ваги, підвищенню рівня холестерину та запаленням в організмі. Фаст-фуд також може містити багато натрію, що може впливати на водний баланс та артеріальний тиск», - підкреслили у виданні.
До продуктів з високим вмістом жиру належать:
- картопля фрі;
- смажена курка;
- смажена риба;
- гамбургери;
- піца.
Зазвичай соуси містять велику кількість натрію та можуть мати доданий цукор. Однак контроль порцій може допомогти зменшити ризик впливу на артеріальний тиск.
До них належать:
- соус барбекю;
- кетчуп і гірчиця;
- соєвий соус;
- соус теріякі;
- кремові заправки.
Ці продукти зазвичай містять багато натрію, доданого цукру та нездорових жирів. Упаковані снеки створені для тривалого зберігання, тому часто для цього використовуються сполуки, що містять натрій.
Такі продукти можуть негативно впливати на артеріальний тиск, сприяючи розвитку атеросклерозу. Дослідження повʼязують високий рівень холестрину з підвищеним ризиком гіпертонії.
«Багато перероблених снеків також не містять необхідних поживних речовин, тому вони менш ситні і вам доводиться споживати їх більше, щоб вгамувати голод», - зазначають у матеріалі.
До перероблених продуктів належать:
- шоколадні батончики;
- снеки зі смаком сиру;
- пакетовані печива;
- картопляні чипси, претзелі, пакетований попкорн;
- снекові суміші.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами