Багато хто з нас любить різні соуси, але майже ніхто не замислюється, чи корисні вони. Адже соуси можуть приховувати зайві вуглеводи та калорії, роблячи навіть здорові страви шкідливими.
Видання USA Today з'ясувало в дієтологині Еббі Шарп, чи може соус вплинути на наше здоров'я. Про це пише Медіа агентство АСС з посиланням на УНІАН.
Приправа - це все, що підсилює смак їжі, зокрема соуси. Серед улюблених - кетчуп, майонез, гірчиця, соєвий соус, васабі та гострий соус.
Хоча багато хто вважає, що приправи зводять нанівець усі корисні властивості продуктів, з якими вони поєднуються, Шарп стверджує, що вони можуть допомогти нам харчуватися повноцінніше й різноманітніше.
«Я б вважала за краще, щоб люди додавали приправу, яка справді скрасить їхній день і зробить їхню їжу приємною, а не повністю відмовлялися від неї», - каже вона.
Найбільш низькокалорійна приправа не завжди є найздоровішим вибором. Дієтологиня рекомендує шукати можливість додати до страви додаткові поживні речовини. Її улюблена приправа - гуакамоле, бо авокадо містить корисні жири, калій і клітковину.
«Коли приправа може додати корисні жири, клітковину або білок, вона фактично додає поживні речовини в загальний раціон... а також покращує профіль ситості страви», - каже Шарп.
Найкорисніші соуси:
гуакамоле;
гірчиця;
бальзамічний оцет;
сальса;
гострий соус;
цацики;
хумус;
песто.
Суміші спецій, як-от таджин, - ще один цікавий і низькокалорійний спосіб надати стравам смаку.
Отримуйте новини в Telegram
По-перше, не піддавайтеся на маркетингову рекламу «без жиру». У знежирені та низькокалорійні приправи часто додають додатковий цукор або сіль, щоб компенсувати смак.
«Я б вважала за краще, щоб люди брали повно жирну версію, в якій більше ситості, а не знежирений варіант, в якому насправді більше цукру», - каже Шарп.
За її словами, додатковий цукор і сіль можна виявити в списку інгредієнтів, зокрема сиропи. Як правило, найздоровіші продукти мають прості списки інгредієнтів.
«Гострий соус (здебільшого) складається зі спецій та оцту, можливо, трохи томатної пасти», - каже Шарп. «Саме на них ми і хочемо звернути увагу - коли ми отримуємо більше смакову віддачу за наші калорії».
Майонез містить більше калорій і насичених жирів, ніж деякі інші приправи, але це не означає, що треба повністю відмовитися від його вживання. На відміну від менш калорійних або більш поживних варіантів, з цією приправою потрібно стежити за розміром порції.
Шарп радить «розтягувати» порції - змішувати майонез з іншою приправою, що має високу поживну цінність, замість того щоб їсти його самостійно. Для солоних страв спробуйте змішати столову ложку майонезу зі столовою ложкою нежирного грецького йогурту. При приготуванні салату з яєць, тунця або курки Шарп любить змішувати майонез із пюре з авокадо.
«Це чудовий спосіб додати корисні жири, але водночас отримати кремоподібну консистенцію і набагато більше смаку», - каже вона.
За словами Шарп, цей прийом можна використовувати практично з будь-якими приправами або соусами: додавши трохи курячого або кісткового бульйону, ви зробите ваш магазинний соус більш насиченим і менш калорійним.
Якщо ви помітили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl + Enter
Дякую, я вже з вами