УКРАЇНА+ АСС.CV.UA
Енергія Дністра
Одна з найбільших у світі гідроакумулюючих електростанцій працює у Чернівецькій області
Екологи критикують це будівництво, енергетки вважають його порятунком для енергетичної системи.

Дністровська ГАЕС у Чернівецькій області - за 6 кілометрів від кордону з Молдовою, та за 20 кілометрів від районного центру Сокиряни, є найбільш амбітним проектом України та входить до переліку об'єктів для індустріального туризму!
Реалізація першої черги будівництва Дністровської ГАЕС почалася в 1989 році, пуск першого агрегату відбувся в 2009 році. В 2010 році збудували першу частину водойми. У 2014 та 2016 роках були введені в експлуатацію другий і третій агрегати.

Наразі триває будівництво четвертого, а до 2026 року побудують ще три. Загалом функціонуватимуть сім гідроагрегатів загальною потужністю 2100 МВт.

Дністровська ГАЕС – унікальний енергетичний та інженерний проект. Тут вже працюють три гідроагрегати, також створені найбільша у Європі верхня і нижня водойми.

Коли є надлишок електроенергії, ГАЕС крутить турбіни й воду перекачують знизу догори. А під час пікових навантажень воду спускають у нижню водойму, вона крутить ті ж турбіни і дає додатковий струм.
ЧЕТВЕРТИЙ ГІДРОАГРЕГАТ
Як будується Дністровська ГАЕС
Гігантський кран підіймає 300-тонний статор та повільно переносить його у шахту. Так на Дністровській ГАЕС починають монтувати четвертий гідроагрегат.

Щодня над розбудовою Дністровської ГАЕС працює майже чотириста людей. А усі деталі до агрегату виготовляються на українських заводах.

У Маріуполі відливають метал, а у Дніпрі формують з нього напівфабрикати металоконструкцій. З Кривого Рогу йде арматура. А ще є цемент, бетонні конструкції, засоби комунікації. У Харкові на «Турбоатомі» та «Електроважмаші» виготовляють турбіни та електрогенератори.
~
Гідроагрегат — система з турбіни та генератора. Може працювати як на закачку, так і на спуск води. Це дуже великий об'єм роботи. Статор турбіни був виготовлений на заводі «Турбоатом», він був доставлений частинами. Ми його збирали тут майже півроку. Сьогодні ведемо будівництво 4-го агрегату і плануємо у першому півріччі 2020-го року здати його в експлуатацію.
Кожен агрегат, який ми здаємо, економить приблизно 170 мільйонів метрів кубічних газу і 300 тисяч тонн вугілля. Це значна економія для держави. Крім того, при розвитку альтернативних джерел енергії вітру і сонця потрібні будуть регулюючі потужності.

Ігор Сирота
генеральний директор ПрАТ Укргідроенерго

Гігантське штучне озеро

Унікальний об'єкт Дністровської ГАЕС - верхня водойма. Це своєрідний акумулятор, куди вночі закачується вода та скидається вдень
На гідроакумулюючій електростанції немає греблі, але є штучне водосховище з перепадом висот. Вранці і ввечері вода з водосховища скидається вниз, в русло річки, проходячи через турбіни.

А вночі, коли споживання енергії в мережах падає і електрика дешевшає, насоси знову поповнюють водосховище, підіймаючи воду наверх. Так ГАЕС виконує своє основне завдання – регулювати добові перепади споживання енергії.
На думку екологів, будівництво гідроакумуляційних електростанцій погано впливає на біорізноманіття природи й погіршує якість питної води.


Енергетики ж зі свого боку наголошують: природі шкодить будівництво будь-яких енергетичних об'єктів. Тому треба вирішувати, як зменшити негативний вплив, а не уникнути його.

ДНІСТРОВСЬКА ГАЕС У ТОП-5 НАЙКРАЩИХ ОБ'ЄКТІВ ДЛЯ ІНДУСТРІАЛЬНОГО ТУРИЗМУ

До складу Дністровської ГАЕС входять: верхня водойма (штучне озеро); водоводи діаметром 7,5 м, розташовані, зокрема, під водою і під землею; нижня водойма з комплексом захисних споруд; власне будівля станції. Обсяг верхньої водойми - 41,4 млн куб. м, а його площа близько 220 га, або 540 футбольних полів.
Перепад висот між рівнями верхньої та нижньої водойм становить 155 м, а найнижча споруда станції – насосна для осушення проточної частини – знаходиться на 60 м нижче рівня води в Дністрі.

На підприємстві, яке знаходиться у державній власності (власник ГАЕС ПрАТ «Укргідроенерго») до екскурсій ставляться серйозно. Є чотири типових маршрути. Перш за все екскурсії проводяться для школярів і студентів профільних вишів, однак для інших відвідувачів можна спланувати індивідуальний маршрут. Зазвичай до екскурсії входить відвідування верхньої водойми, машинної зали, трансформатора, головного щита управління, інженерно-побутового корпусу; можна побувати також на будмайданчику четвертого гідроагрегату. Обов'язкова зупинка – оглядовий майданчик на верхній водоймі, де можна помилуватися розкішним краєвидом на Дністер і складною будовою ГАЕС.

~
ACC УКРАІНА+

© All Right Reserved. Tilda Publishing Inc.
[email protected]