ACC.CV.UA

головний інгредієнт - любов

Інклюзивна кухня працює в Чернівцях
У Чернівцях працює соціальне підприємство, на якому молоді люди з інвалідністю виготовляють корисні сніданки, головний інгредієнт яких – любов.

На інклюзивній кухні готують гранолу з різними смаками - усе це без цукру та шкідливих речовин.

Соціалізація та працевлаштування людей з інвалідністю
Про історію створення соціального підприємства «Кранчі з любов'ю» нам розповіла авторка цього проекту Валерія Мартинюк.

«Працюючи та маючи дружні стосунки з молодими людьми, які мають інвалідність, ми зрозуміли, що є потреба у їх соціалізації та навчанні тих навичок, які знадобляться їм в подальшому житті. Готування було однією із наших улюблених справ. Ми весело проводили час, експериментували, вигадували щось, навчалися. Починали готувати прості страви. Спочатку це була печена картопля чи деруни», - розповідає Валерія.
Далі молоді люди спробували приготувати щось складніше – тістечка чи круасани. Але згодом зрозуміли, що хочуть готувати здорову та корисну їжу. Так і народилися «Кранчі з любов'ю».

«Все, що ми робимо – робимо з любов'ю. Кранчі – це щось хрустке, що можна їсти на сніданок, або чим можна смачно перекусити. Виготовляємо сухофрукти, фріпси, гранолу, пастилу, джеми. Словом, все, що корисне, не містить цукру і легко готується», -
каже Валерія.

Інклюзивна кухня
На інклюзивній кухні працюють молоді люди віком від 18 до 35 років. Разом вони навчаються готувати, вивчають нові процеси.

Тут кожен з молодих людей може навчитися командній роботі, працювати під керівництвом шеф-кухаря, зрозуміти, як працює складна виробнича техніка, наприклад, слайсер чи конвекційна піч.

«Навчившись, вони можуть іти далі, оскільки вже мають навички, які будуть необхідні їм для працевлаштування. Робота - це дуже важливий момент в житті людини, який допомагає їй бути реалізованою і потрібною суспільству», - каже авторка проекту Валерія Мартинюк.


Максим
Ми познайомились із Максимом у його 27-ий День народження. Він один із кухарів інклюзивної кухні. Максим каже: під час роботи у «Кранчі з любов'ю» вже обрав своє улюблене заняття:

«Я спеціаліст в горіхах – кеш'ю, мигдаль, грецькі горіхи. Найбільше люблю горіх кеш'ю».

На запитання про головний інгредієнт граноли Максим відповідає: «Любов».

Христина
Христя вже довго готує гранолу та інші корисні сніданки. Її улюблене заняття – різати фрукти. Далі дівчина додає їх у готову гранолу та перемішує.

Вона розповіла нам, що любить гранолу та часто їсть її на сніданок.

До роботи у "Кранчі з любов'ю" дівчина відвідувала Чернівецький реабілітаційний центр, де вона могла опанувати різні професії. Проте, після закриття центру, Христина залишилася без роботи та навчання.
Ірина
У Ірини найкраще виходить готувати сироп для карамелізації граноли, що складається з меду та спецій.

«Гранола корисна, тому що ми не використовуємо цукор, а додаємо мед. Тут є багато фруктів і горіхів, за рахунок цього вона дає енергію. Мені найкраще гранола смакує з йогуртом» .

Раніше дівчина працювала на дому прикрашальницею весільних аксесуарів. Пробувала працевлаштуватись на офіційну роботу, але через фізичну особливість, їй відмовляли.


Олександр
Сашкові дуже подобається горіхова гранола. Проте хлопець вміє готувати ще й ягідну. Він любить бити горіхи.

Своїм коліжанкам по інклюзивній кухні він придумав лагідні назви, наприклад, "сонечко" чи "рибка".
Робота для людей з інвалідністю
Координаторка інклюзивної кухні Валерія Мартинюк пояснює, що людям, котрі мають фізичні особливості, легше знайти роботу:

"При фізичних особливостях у людини, роботодавцеві потрібно лише створити необхідні умови для праці. Це легше реалізувати. А якщо людина має певні ментальні порушення, необхідне постійне супроводження на всіх етапах роботи. Процесами роботи нашої інклюзивної кухні керує кухар-технолог".
Наш обов'язок – навчити людей з інвалідністю, адаптувати їх, показати як працює команда, як співпрацювати з людьми, допомагати один одному і слухатись шеф-кухаря. Труднощі виникають, бо в кожного з них різні діагнози, різні особливості. Ми допомагаємо їм об'єднатися команду. Важко, але з цим можна впоратись. Необхідно просто трошки більше терпіння.

Валерія Мартинюк

Допомога інклюзивній кухні
Авторка проекту «Кранчі з любов'ю» Валерія Мартинюк розповідає, що наразі у підприємства немає великого прибутку, за рахунок якого вони могли б розширюватись.

Для підтримки залучають спонсорів, меценатів чи просто людей, які розуміють важливість цього проекту.

Валерія Мартинюк розповідає, що були спроби звертатися по допомогу і до влади, проте цей процес доволі бюрократичний. До того ж, там не можуть допомогти соціальному бізнесу фінансово, а лише з організаційною структурою.

"Оскільки соціальне підприємництво не є поширеним явищем для України, багато хто не знає і не розуміє, як це працює".
«Найкраща допомога - це прийти до нас, подивитись, як відбувається процес приготування корисної їжі, та придбати саме наші товари, а не магазинні. Ми намагаємось бути відповідальними в плані якості та роботи. Ми готові бути конкурентами асортименту корисних солодощів, які продаються в магазині. Придбавши продукцію «Кранчі з любов'ю», люди нас підтримують і дають можливість молоді з інвалідністю відчувати себе частинкою суспільства, яке приносить користь»
Валерія Мартинюк


Аби облаштувати інклюзивну кухню необхідні були дозволи.

«Перше - це відкриття офіційного ФОП-рахунку. Потім потрібно було зареєструвати потужності у Держпродспоживслужбі. Вони перевірятимуть нас. Є багато нюансів, які ми маємо тримати на найвищому рівні, оскільки до нас немає ніяких поступок. Немає значення, що в нас працюють люди з інвалідністю. Ми все одно несемо відповідальність, оскільки це виробництво харчової продукції, тому до нас такі самі вимоги, як і до будь-якого іншого виробництва», - каже авторка проекту.
Наразі молоді люди готуються до відкриття у Чернівцях інклюзивного простору, який знаходитиметься на вулиці Шевченка, 37. Містяни зможуть прийти туди, поспілкуватися із працівниками інклюзивної кухні, подивитися, як готується продукція та придбати її.

Щоб реалізувати ідею інклюзивного простору, керівники соціального підприємства організували збір коштів. Завдяки небайдужим людям, вдалося зібрати більше 60 тисяч гривень за лічені години.

Тепер для "Кранчі з любов'ю" закупили необхідне обладнання, щоб виготовляти не лише гранолу, а й горіхову пасту, батончики, пастилу, сухофрукти, горіхи в меду, тощо.
Хто купує продукцію "Кранчі з любов'ю"
Як люди ставляться до того, що продукцію виготовляють люди з інвалідністю?
За словами координаторки соціального підприємства, їхні клієнти - це люди, які розуміють важливість соціалізації людей з інвалідністю, люблять гранолу та хочуть підтримувати українців у їхніх стартапах:

"Наша аудиторія до нас лояльна. Поки вона невеличка, але ми будемо більше про себе розповідати, поширювати інформацію про нас. Ті, хто нас не сприймають – просто не наша цільова аудиторія"
Автори
Максим Шварцман
фотограф, відеооператор
Олександра Раца
журналістка