ACC.CV.UA
Комфортне питання
Чернівецька компанія виготовляє меблі для всієї країни
У Чернівцях, мабуть, немає такої людини, яка б не знала про меблеву фабрику «Імпульс». За 31 рік роботи тут виготовили близько 50 тисяч замовлень для споживачів з усієї України. У компанії кажуть: найбільше цінують якість та комфорт, а до виготовлення меблів підходять комплексно.

Журналісти Інформаційного агентства АСС дізнавалися історію успіху компанії та побачили виробництво меблів зсередини.
З чого все почалося
Спочатку п'ять сміливих, відповідальних та енергійних людей, захотіли створити підприємство, яке відрізнялося би від інших у СРСР. Тоді організували Чернівецьке молодіжне госпрозрахункове об'єднання «Імпульс».

Найбільше діяльність об'єднання стосувалась суспільного життя. Тут займалися будівництвом, культурною програмою, організацією концертів, відкривали перші відеосалони в Чернівцях.
Голова правління акціонерного товариства "Імпульс" Олена Плахута розповідає, що з часом компанія поступово вийшла на інший рівень:

"Так ми розпочали виготовлення меблевої фурнітури, яку продавали фабрикам і підприємствам Радянського Союзу. Але з часом підприємство «Імпульс» підвищувало якість виготовлених замовлень, так само зростали й вимоги покупця. Тоді вперше компанія задумалася над тим, що меблеву фурнітуру можна купувати".
Меблі на той час були дефіцитом. Ба більше, мало хто виготовляв їх на замовлення. Коли завезли першу фурнітуру, для нас це було щось неймовірне. Різнокольорові ручки, різні завіси, кріплення тощо. Тоді такої фурнітури взагалі не було. Так і стартував розвиток виробництва меблів
Олена Плахута
Ми побували на виробництві "Імпульсу" та поспілкувалися із людьми, які беруть безпосередню участь у виготовленні меблів
Зінаїда працює у компанії 17 років.
Вона єдина жінка у своєму цеху. Працівниця займається кромкуванням меблевих деталей за допомогою спеціального обладнання.

«Точно вимірюємо розмір деталі та запускаємо станок. Після наклеювання кромки, деталі свердлять, збирають у готові вироби та упаковують. Робота, звісно, нелегка», - розповідає Зінаїда.
Після кромкування деталі потрапляють до цеху, в якому працює Микола. Він свердлить отвори у деталях, а потім збирає готові тумбочки, стільчики тощо.

«Працюю в компанії «Імпульс» уже три роки. Більшість навичків отримав безпосередньо під час роботи. Не дуже важко. Зазвичай маємо багато роботи перед Новим роком, зараз трохи менше. Залежить від сезону».
Дмитро
Дмитро працює начальником цеху металообробки.

«Тут виготовляємо вироби з металу - від найпростіших до більш цікавих, дизайнерських. Застосовуємо прогресивні технології, наприклад, порошкове фарбування. Кожен із працівників нашого цеху має свою задачу. Виробництво зупиниться без людей, всі вони важливі».

Світлана
Пані Світлана працює на меблевій фабриці декілька місяців. Розповідає, одразу полюбила роботу та колектив компанії.

«Я працюю швачкою. Виготовляю обшивку для меблів. Спочатку мені дають креслення, я роблю заміри та шию. Обшивку виготовляємо із шкірозамінників. Надалі передаю готові вироби колегам, які, власне, і обшивають меблі».
"Імпульс" модернізовує своє виробництво раз на 5 років. Це дає можливість додавати нові технології та оновлювати обладнання, яке працює на сталих процесах, наприклад, розпилювання, фарбування, свердління тощо.
Які меблі обирають люди?
Дизайнери кажуть, що прийшла ера примітивного чи простого дизайну. Найосновніше – це комфорт та функціонал меблів.

За словами працівників «Імпульсу» вподобання залежать від віку клієнтів.
Наприклад, молоді люди можуть придбати хороший та дорогий матрац, проте поставити його на цеглинки. Люди середнього віку обирають меблі у стилі модерн – зручні, красиві та в той же час презентабельні, такі, що підкреслять статус господарів оселі. Клієнти старшого віку більше схильні до класики – звичного та приємного.
Як створюються нові моделі меблів
Процес створення нових меблів у компанії "Імпульс" відбувається у декілька етапів. Свій погляд на дизайн тут формують в залежності від тенденцій на ринку. Працівники фабрики їздять на виставки, семінари, конференції з дизайну, де дізнаються новини меблевого бізнесу.

"Ми буваємо на виставках у Дрездені, Мюнхені, Мілані, Болгарії. Також є семінари і в Україні. Постійно слідкуємо за тенденціями на ринку, аби пропонувати нашим клієнтам найсучасніші меблі", - каже Олена Плахута.

Далі працює дизайнер-конструктор, який створює не лише зовнішній вигляд меблів, а й прописує технологічний процес їх створення.
З'ясувати, чи реально виготовити виріб, допомагають працівники виробництва, а менеджери з продажу підраховують його орієнтовну вартість.

"В наш час навіть у багатоповерхових будинках немає однаково обладнаних кухонь. Люди хочуть мати меблі, які на сто відсотків вписуються в їхній інтер'єр. Якщо раніше меблі визначали простір і, залежно від їх розташування, ми визначали розміщення, наприклад, картин на стіні чи годинника, то сьогодні спочатку визначаємо, де висітиме картина, а потім – куди поставимо диван чи шафу", - розповідає голова правління АТ "Імпульс" Олена Плахута.

Найбільшим попитом наразі користуються кухні. А от меблеві стінки втратили популярність. Замість них обирають полички.
Що виготовляє "Імпульс"?
Кухні
Спальні
Гардеробні кімнати
Вітальні
Дитячі кімнати
Офісні меблі
Компанія також виготовляє повний асортимент меблів для дитячих садочків та шкіл.

«Ми активно співпрацюємо з мережею торговельних центрів «Епіцентр», саме тому в нас багато замовлень не лише з Чернівців та області, а й з усієї країни. Також беремо участь у бюджетних тендерах. В рамках такої співпраці виготовляємо офісні меблі та постачаємо різну продукцію для шкіл та садочків. Активно беремо участь у Новій українській школі», - розповідає Олена Плахута.


Усі меблі "Імпульс" виготовляє за державними стандартами.

"Існують стандарти на виготовлення різних видів меблів, і вся наша продукція відповідає цим нормам, навіть та, яка виготовляється на замовлення.

Що стосується Нової української школи, то окрім державних стандартів, ми опираємося ще й на методичні рекомендації Міністерства освіти і науки України, що були затверджені у 2018 році. Компанія "Імпульс" була активним учасником формування цих методичних вимог: ми брали участь в усіх нарадах, у той час, коли програма "Нова українська школа" тільки створювалася", - пояснює Олена Плахута.



Що найважче?
Голова правління компанії каже, що за багаторічну історію існування тут були як успіх, так і невдачі. Особливо важко було у кризові періоди 1997 та 2008 років.

«Переживаємо кризи і продовжуємо працювати. Найголовніше – це люди, які працюють тут. Якби їх не було – нічого не можна було б втримати. Це наполеглива праця, постійна віра в те, що ти робиш правильну справу, йдеш в правильному напрямку. У важкі періоди не можна здаватися та зупинятися. Саме тому «Імпульс» вже 31 рік працює на меблевому ринку і далі працюватиме».
Поради бізнесменам-початківцям
За словами Олени Плахути найголовніше у бізнесі – любити людей, які до тебе приходять.

«До нас звертаються люди, в яких і так все добре. Наше завдання - зробити їм ще краще. Ми маємо допомагати, маємо чути і робити все можливе від нас».
Автори
Олександра Раца
журналістка
Максим Шварцман
відооператор, фотограф
Анатолій Никифоряк
монтаж
Підписуйся на Інформаційне агентство АСС