ACC УКРАЇНА+
МІСТЕЧКО СОНЦЯ
1
МАЛЬОВАНКА СОЛАР
КОТЕДЖІ, ЯКІ ЗАБЕЗПЕЧУЮТЬ СЕБЕ ЕНЕРГІЄЮ
НЕВЕЛИЧКІ КОТЕДЖІ БЕЗ ВИСОКИХ ПАРКАНІВ, ДРОТІВ ТА ГАЗУ З`ЯВИЛИСЬ У ЧЕРНІВЦЯХ. МІСТЕЧКО ЗВЕЛИ ЗА 8 МІСЯЦІВ. "РОЗУМНІ" БУДИНОЧКИ РІЗНЯТЬСЯ ВІД ТРАДИЦІЙНОГО ЖИТЛА, ДО ЯКОГО ЗВИКЛИ БУКОВИНЦІ.
"Це класичний традиційний буковинський будинок. Що в ньому є нетрадиційне? Це відсутність парканів. Тут містечко вільних людей з вільною психологією та філософією",- підприємець Р. Савчук
Навколо Чернівців розрослись помпезні котеджі, які нагадують вілли голівудських кінозірок. Коли бачиш Мальованку солар, складається враження, що потрапив до Великобританії чи Німеччини.

Невеликі акуратні котеджі - результат найкращого будівельного досвіду, розповідає підприємець Руслан Савчук.

Це еволюція в будівництві. Усі мережі сховані у підземних шахтах. Навколо добре спланована територія із зеленою травичкою, невеличкою терасою, садочком біля кожного будиночка. Газ будиночкам не потрібен, також вони не залежні від електроенергії.
Вісім котеджів збудували за вісім місяців. Містечку вже півроку. Будиночки самі виробляють необхідну енергію. На їхніх дахах розмістили сонячні панелі.

Кожен власник будинку має можливість узагалі не сплачувати за комунальні послуги – опалення, гарячу воду. А навпаки отримати ще додатковий бонус за проживання у такому будинку.
«Наша концепція – використати енергію сонця, увесь світ переходить на альтернативну енергетику. Це стало трендом та економічно вигідно. Адже є різні програми, за якими держава дає відшкодування за зеленим тарифом. Кожен будиночок має певну потужність сонячних панелей, які забезпечують його електроенергією та заміняють газ. Надлишок продають державі. Всі будинки споживають значно менше енергії, ніж виробляють»
Руслан Савчук
підприємець
2
ЕНЕРГОКООПЕРАТИВ
НЕЗАЛЕЖНІСТЬ ВІД ТАРИФІВ ТА КОМПАНІЙ-МОНОПОЛІСТІВ
КОТЕДЖІ НЕ ЛИШЕ ЖИВЛЯТЬСЯ ВІД ЕНЕРГІЇ СОНЦЯ, А Й ОБ`ЄДНАНІ В ЕНЕРГОКООПЕРАТИВИ
На одній ліній, на чотирьох будинках ми розташували одну станцію з потужністю 30 Квт, на іншій лінії об`єднали ще 4 будинки. Завдяки тому, що ці будинки скооперувались, ми і маємо можливість отримувати економічний зиск.

Руслан Савчук
підприємець
Дах кожного котеджу розвернутий таким чином, щоб максимально споживати енергію сонця.
Мальованка солар існує вже півроку. За рік забудовники мають намір ретельно порахувати, скільки енергії виробляють та використовують будинки у різні сезони.
3
ДОСВІД ІНШИХ

В Великобританії діє близько 5000 енергокооперативів, що користуються сонячною і вітровою енергією.

Енергетичні холдинги в Німеччині в наш час відчувають серйозну конкуренцію від енергокооперативів, оскільки останні виробляють близько 30% електричної енергії завдяки використанню вітрових електростанцій.

У найближчі десять років в ЄС бачать перспективу у використанні енергетичних кооперативів. Згідно з дослідженнями, проведеними виданням CE Delft: вже в 2030 році домоуправління і кооперативи, які є учасниками ринку енергетики, будуть займати близько половини населення Євросоюзу. А кооперативи, які виробляють електроенергію, будуть вносити свою лепту в розмірі 20% (сьогодні – 9,8%).
4
ЕНЕРГОЗАОЩАЖЕННЯ ГРОМАД
Котеджне містечко у Чернівцях - це перший і поки єдиний проект, що поєднує кращі інженерні та енергетичні рішення. Поки що громади області здебільшого лише на початку навчання енергоефективності. З початком бюджетної децентралізації об'єднані територіальні громади отримали повноваження в сфері управління освітою, охороною здоров'я, культурою.


Ці видатки здійснюються з місцевих бюджетів, тож нині громади напряму зацікавлені у впровадженні енергоефективних заходів: комплексній енергомодернізації, утепленні фасадів, стін, дахів, підвалів, заміні вікон та дверей, опалювальних котлів на менш енергозатратні.
Однак цей підхід, хоч і доводить свою ефективність у грошовому вимірі, але є досить точковим. Адже майже ніде в громадах не проведено енергоаудиту, не обраховано втрат тепла, не спрогнозовано економічного та екологічного ефекту від впроваджених заходів.
Енергоощадливість – наука, яку нині має осягнути кожен. В Глибоцькому ліцеї про це знають давно – там вже впродовж кількох років завдяки виграному проекту діє «Школа енергії», де учні старших класів навчаються основам енергоаудиту. Придбане в рамках проекту мобільне обладнання енергоаудитора дозоляє проводити необхідні виміри не тільки в школі, а і в інших будівлях громади, що і роблять ліцеїсти, - розповіла Тетяна Татарчук, експерт з децентралізації у Чернівецькій області.
Дієвим механізмом комплексного вирішення проблем енергоефективності в проектах регіонального рівня є Державний фонд регіонального розвитку, в якому для проектів з енергоефективності виділена окрема квота фінансування.


Прикладом такого проекту є «Капітальний ремонт Вашківецької ЗОШ І-ІІІ ступенів по вул. Грушевського,3 в м. Вашківці, Вижницького району Чернівецької області (комплексна енергомодернізація)», який цьогоріч став переможцем конкурсу ДФРР.
Проект полягає в тому, щоб виконати комплекс енергоефективних заходів із впровадженням відновлювальної енергії, в рамках реалізації концепції «Нова українська школа» для створення умов надання високоякісних освітніх послуг.

В рамках проекту передбачається реконструкція даху та встановлення на ньому сонячної електростанції з допустимою номінальною потужністю 30 кВт, утеплення фасаду (включаючи заміну вікон), реконструкцію тепломережі. Бюджет проекту на 2 роки - 11,8 млн. грн., з них 2,36 млн. грн. буде профінансовано коштом місцевого бюджету. Площа будівлі - 7000 кв. м. Одним з результатів проекту має стати зниження витрат на опалення будівлі на 25% та скорочення в півтора рази споживання електроенергії.