Оздоровчі уроки

У школі на Буковині запровадили унікальні методики навчання малят
Годинівський навчально-виховний комплекс, що розташований у Острицькій ОТГ, складається із загальноосвітньої школи та дитячого садочка.

Ще у дев'яностих роках керівництво навчального закладу зрозуміло, що найголовніше – це здоров'я дітей, а не оцінки чи успішність.
Директорка НВК Лілія Ботлунг каже, що вирішили запровадити технології для збереження здоров'я учнів, коли в Україні почалися трагічні випадки під час уроків.

«Ми скликали батьківські зборі та попросили батьків допомогти і нам, і собі. Вони погодились проходити медогляд зі своїми дітками, аби ми були впевнені, що під час навчального процесу нічого не станеться з дитиною. Наш НВК був першим в області та, напевно, в країні, де запровадили медичні огляди всіх дітей».
Далі творчий колектив навчального закладу вирішив зробити пріоритетним формування здорового способу життя. Кожен із вчителів початкових класів обрав нішу, в якій розвиває та «лікує» учнів.

Так з'явилася дихальна гімнастика, офтальмотренажер, арт-терапія, аромотерапія, робота за конторкою, фіточаї та соляні мішечки.
Офтальмотренажер
Для того, щоб зняти напругу з очей та зберегти зір учнів, у Годинівському НВК запровадили офтальмотренажер. Під час уроку діти піднімаються та роблять вправи для очей, рухаючись за лініями, котрі намальовані на стелі.

«Ми стаємо в коло, піднімаємо руки та слідуємо за лініями. Так у дітей знімається напруга з очей та розтягується спина. Учні дуже радо сприймають таку вправу, проте більш за все такий підхід цінують батьки. Все, що ми запроваджуємо вони підтримують», - розповідає вчителька початкових класів Інна Дякону.



Також Інна Дякону практикує роботу за конторкою. Під час уроку учні можуть декілька хвилин попрацювати стоячи. Так у дітей покращується постава, вони змінюють положення та не втомлюються.


Арт-терапія
Вчителька першачків Людмила Ротару зацікавилась арт-терапією. У класі поставили стіл із піском, де на перерві можуть погратися наймолодші школярі.

"Пісочна терапія знімає стрес у дітей. Коли дітки малюють, в них розвивається дрібна моторика рук, вони відволікаються від навчання та розслабляються. Не всім дітям легко одразу влитися в колектив. Малюючи, вони зближуються та адаптовуються
", - розповідає Людмила.
Кольоротерапія
Щодня учні початкових класів обирають краватки певного кольору - червоного, жовтого, оранжевого чи зеленого. Відповідно до кольору вони їдять певний фрукт чи овоч. Якщо колір дня червоний, то яблука, оранжевий - моркву, жовтий - лимон, зелений - ківі тощо.

"Усі фрукти купляємо за кошти батьків. Діти із задоволенням їдять, бо знають, що це корисно для їхнього здоров'я. Також щодня наші учні п'ють фіточаї з ромашкою. Це профілактичний засіб для попередження шлункових хвороб" - розповідає директорка НВК Лілія Ботлунг.
Також у Годинівському НВК запровадили аромотерапію. У школярів є мішечки з травами, які знімають втому, підбадьорюють та лікують дітей.

Ще тут використовують соляні мішечки, які кладуть на голову дітям для покращення постави.

Усе це відбувається під наглядом медсестри.

З нашими технологіями ми 5 років працювали експериментально. Вдалося укласти договір про співпрацю між нашим закладом та буковинськими лікарями. Коли вони аналізували стан здоров'я наших дітей, то дійшли висновку, що ми робимо все правильно. Тому ми вирішили продовжувати методики.
Лілія Ботлунг
директорка НВК
Вчителі Годинівського НВК кажуть, що всі ці методики не є ексклюзивними.

Усе є у вільному доступі в інтернеті чи книжках, тож будь-яка школа може запроваджувати такі методи профілактики захворювань у школярів.
Староста села Годинівка Віорел Ботлуг розповів нам, що і місцева влада, і батьки школярів радо підтримують методики, які запровадили у Годинівському НВК.

"З Острицької ОТГ за останні роки надійшло фінансування для покращення матеріального становища НВК. Ми закупили меблі, нове обладнання, замінили вікна на металопластикові, зробили ремонт у школі. Також оснастили навчальний заклад всім необхідним для Нової української школи. Ми плануємо і надалі підтримувати методи оздоровлення дітей у школах та хочемо просувати цей проект, аби запровадити його не лише на рівні області, а й на державному рівні", - каже Віорел Ботлуг.


Дитячий лікар-імунолог КНП "Міська дитяча поліклініка" Аліна Дашкевич проаналізувала методики, які використовують у Годинівському НВК для оздоровлення дітей.

"Загалом, усі методики, які тут використовують, мають право на існування, в них немає нічого поганого. Єдине, я б порадила перед впровадженням аромотерапії проконсультуватися із лікарем, оскільки деякі запахи можуть викликати алергії у дітей", - каже Аліна Дашкевич.

Батькам також слід приділяти не менше уваги здоров'ю своїх дітей. Наприклад, не нехтувати щорічними медичними обстеженнями. Лікарка каже, це допомагає вчасно виявити різного роду патології та попередити захворювання дітей.


Аліна Дашкевич
Автори
Максим Козменко
Фотограф
Олександра Раца
журналістка