ACC УКРАЇНА+
МІСТО ЛЕГЕНД
Понад 700 пам`яток архітектури Австрійського та Румунського періодів.

Це місто Чернівці, на південному заході України за 40 км від румунського кордону. Місто, що відоме своїми архітектурними ансамблями та легендами, якими оповита історія Чернівців.


Кажуть, Чернівці колись підмітали оберемками троянд. А назва міста, за народною легендою, походить від того, що тут раніше паслися чорні вівці.

Сучасні Чернівці відзеркалюють різні архітектурні стилі історичних епох. Тут можуть стояти поруч функціоналістський Будинок офіцерів й театр у стилі бароко.

Чернівці також відомі своєю поліетнічністю і мультикультурністю. Чи не найважливішим завданням зараз є потреба зберегти старовинну архітектуру і дух міста, яким захоплюються сотні туристів зі всього світу.


ТОП 5 локацій Чернівців: де зробити круті кадри для фотосесії
Чернівці – гарне старовинне європейське місто. Тут завжди є куди піти, де посмакувати каву та отримати нові враження.
Резиденція Митрополитів - Чернівецький національний університет
Найбільш популярною локацією у Чернівцях завжди була неповторна Резиденція Митрополитів, зараз це Університет імені Ю.Федьковича
Навесні тут зацвітає магнолія. Ідеальне місце для весняної фотосесії серед чарівної архітектури. А ще позаду корпусів можна прогулятися у зеленому та квітучому саду.
Здається, що особливого в місці, де фотографуються сотні туристів, закоханих пар та студентів, але, передивившись фото, ви будете захоплені неповторністю Резиденції.
Музей народної архітектури та побуту
Одна з головних особливостей – цей музей знаходиться під відкритим небом. Це унікальний вид розміщення експозицій, що є досить рідкісним в Україні.
Відвідати музей - гарна ідея, адже його територія велика, тому сюжетів для фотозйомки є багато. Ви зможете використати тематичний етнічний образ для фотосесії, тому локації музею нададуть вашим знімкам справжнього відчуття простоти й народності.
Ботанічний сад Чернівецького національного Університету
Ботанічний сад Чернівців - один із найстаріших в Україні.
Ніжна фотосесія серед квітучого саду та тропічних рослин - саме те, щоб розкрити тендітність, ніжність та неповторність. Також тут часто влаштовують тематичні зйомки для журналів чи персональних портфоліо, закохані пари обирають ботанічний сад також як місце для весільної фотосесії.
Вінтажні дворики Чернівців
У центральній частині Чернівців є симпатичні дворики для фотосесій
Маленькі дворики розкидані по всьому місту. Щоб не оббивати ноги в пошуках найкращого, можна обмежитися лише вулицею О. Кобилянської. Тут чи не кожен внутрішній двір - це витвір архітектурного мистецтва. Окрім цього неповторні фото можна зробити у різних під'їздах і внутрішньодворових сквериках, яких на пішохідній вулиці вистачає.
Площі Чернівців
Площа Св. Марії або колишня Турецька площа.
Ввечері місто має особливий вигляд, а з площі Св. Марії відкривається неймовірний краєвид. Вдале місце для вечірньої фотосесії, а найкраще коли вже починає темніти і вмикається освітлення, незабутні фото гарантовані.
Архітектурний ансамбль Резиденції митрополитів Буковини і Далмації - Чернівецький національний університет
Архітектурний ансамбль Резиденції митрополитів Буковини і Далмації (нині центральний корпус Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича) входить до найпрестижнішого переліку світового надбання – Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. А історичний центр Чернівців є буферною зоною під охороною ЮНЕСКО.

Але чи не щодня оригінальна архітектура Чернівців поступово втрачає свій шарм, потерпаючи від побутового вандалізму.

Часто чернівчани, які живуть в давніх будинках, що належать до пам`яток архітектури, знищують їхню унікальність сучасним ремонтом.

Псують архітектурні ансамблі й модерними спорудами, які не вписуються у загальний вигляд тієї чи іншої старовинної вулички.

Як зникає старовинна архітектура Чернівців
Через утеплення або ремонт будинків у центрі Чернівців знищуються і поступово зникають елементи унікальної архітектури 18-19 століття.

Штрафи за такі порушення - невеликі, поки покарання доходить до господаря будинку, повернути споруду до первісного стану вже неможливо.

Додає проблеми й те, що у Чернівцях немає жодної реставраційної майстерні. Тому мешканці нарікають, що змушені своїми силами й уміннями ремонтувати старі будинки, інакше вони руйнуватимуться.
Неповторна архітектура
У 1900-1901рр. у місті зводять одну з найгарніших споруд всієї Австро-Угорської імперії: приміщення дирекції ощадного банку в стилі віденської сецесії. "Bukowiner Sparkass" зводив Гьюберт Гесснер

На карнизі є дві скульптури: праворуч богиня кохання Афродіта-Уранія з кужелем у лівій руці, ліворуч - богиня родючості Деметра з кошиком плодів у руках.



Однією з головних проблем для Чернівців є відсутність реставраційних майстерень, де могли б відновлювати елементи старовинної архітектури.
З цього приводу місто обмінювалось досвідом з Румунією.

Реставраційним майстерням при Музеї Буковини Сучави вже понад 40 років. Їхня технологія реставрації дерев`яних та металевих виробів, кераміки, текстилю, темперного живопису, деталей архітектурного декору відповідає найвищим європейським стандартам та фінансується за кошти Євросоюзу.
Як реставрують старі об`єкти в Румунії
Цього року в Сучаві вже у 8-й раз відбувалися Дні урбаністичної культури. Цього року обговорювали тему "Архітектурна спадщина: між традицією та іновацією".

Участь в конференції взяли архітектори, реставратори, історики, художники Румунії, України, Республіки Молдова та Німеччини.
Та найбільш оригінальним стало саме місце проведення.

Архітекторів і науковців зібрали на території колишньої водокачки, якій вже понад сто років, розповів чернівецький історик Сергій Гакман.

Обговорення проходило у приміщенні, яке колись наповнювали водою, його вдалось зберегти, відреставрувати і дати історичному об`єкту друге життя.

Як зберегти і розбудувати старе місто
ACC Україна+

Майя Гуменна, Максим Козменко