acc.cv.ua Україна+
Розумний дім
Розумні будинки, як і більшість досягнень сучасної техніки, початково з'явилися на сторінках фантастичних оповідань. Але матеріалізовуватись ідея почала лише у ХХ-му сторіччі після широкого введення електрики у будівлях і розвитку інформаційних технологій.
Розумний дім (розумний будинок/ smart home, digital house) — будинок, дача або приміщення комерційного призначення (бутік, офіс, будь-яка установа), які мають якісні системи забезпечення та операційний multi-room. За допомогою останнього, функціонально пов'язуються між собою усі електроприлади будівлі, якими можна керувати централізовано — з пульта-дисплею. Прилади можуть бути під'єднані до комп'ютерної мережі, що дозволяє керувати ними за допомогою ПК та надає віддалений доступ до них через Інтернет.
Постійне подорожчання енергоносіїв не лякає цих людей. Їхня винахідливість, що не знає меж, перетворила їхні помешкання на величезні комп`ютери, що виконують безліч різних команд господаря.
ЄВА - КВАРТИРА, ЯКА ВИКОНУЄ КОМАНДИ
РОЗУМНА КВАРТИРА ЄВА
Кухар за спеціальністю та чернівецький винахідник за покликом душі Віталій Ришкуляк «нашпигував» свою квартиру запрограмованими модулями, які виконують команди господаря, дозволяють значно заощаджувати на використанні ресурсів, та й просто – полегшують життя.
На один модуль іноді може піти 5 хвилин – швидко пишеться прошивка, збирається модуль за півгодинки і розробка готова.
Щоб захиститись від аварійного відімкнення електроенергії, Віталій, приміром, «нафарширував» форму від лампочки акумуляторами від мобільного та світлодіодами.

Знає Віталій і простий спосіб заощадження електроенергії. Його бойлер більше не працює цілий день , а вмикається завдяки таймеру лише у визначені години.

Воду господар «розумної квартири» заощаджує в оригінальний спосіб: посуд миє, натискаючи коліном на дверці кухонної шафки.
Оселя, яка живиться енергією сонця
Учитель трудового навчання та креслення з Кіцманя Михайло Пукало власноруч створив сонячний колектор, за допомогою якого взимку обігріває будинок, а влітку - гріє воду в дитячому басейні та сушить фрукти.
Cам сонячний колектор - це параболічні дзеркала, що збирають і акумулюють сонячні промені.

Установка кіцманчанина завдовжки 6 метрів. Через гофровану трубу чоловік під`єднав колектор до будинку і з`єднав зі звичайним віконним вентилятором, розвернутим іншим боком. Таким чином, до кімнати потрапляло повітря, прогріте сонцем.
"Конструкція дуже проста і дешева. Виготовив її з пінопласту товщиною 20 міліметрів, а зверху на будівельну піну наклеїв дзеркальну плівку, - пояснює Михайло Пукало. - Одна вимога: колектор повинен бути якомога довший, адже кут падіння сонячних променів дорівнює куту відбивання. Тоді навіть взимку сонце, потрапляючи на колектор, починає гріти.

Мені вдалося прогріти ванну кімнату до комфортної температури. При цьому затрати на електроенергію були мінімальними: вентилятор бере максимум 15 Ват на годину. Це у кілька разів менше, ніж обігрівати кімнату електронагрівачем
", - каже буковинець
На виготовлення повітряного сонячного колектора Михайло Пукало витратив 2,5 тисячі гривень. Найдорожче, каже, вартувала дзеркальна плівка - її знадобилося 12 метрів. Та це копійки порівняно з тим, скільки грошей доводиться витрачати на газ та світло.

Винахідник обігрівав свою оселю виключно за допомогою сонячної енергії. А дрова і газ були лише допоміжними джерелами тепла.

На виготовлення повітряного сонячного колектора Михайло Пукало витратив 2,5 тисячі гривень. Найдорожче, каже, вартувала дзеркальна плівка - її знадобилося 12 метрів. Та це копійки порівняно з тим, скільки грошей доводиться витрачати на газ та світло.

Винахідник обігрівав свою оселю узимку виключно за допомогою сонячної енергії. А дрова і газ були лише допоміжними джерелами тепла.
Як чернівецький студент автоматизував квартиру
Розумну квартиру у Чернівцях створив і студент-радіотехнік Максим Руснак. Хлопець автоматизував увімкнення електроенергії, що не лише полегшило життя родині, а й дозволяє економити на енергоносіях.
- Голосом з будь-якої точки я можу увімкнути або вимкнути світло у квартирі. Також я запрограмував бойлер, що він вмикається у визначений час, чим заощаджую 40 відсотків електроенергії. Також встановив у помешканні нічники, які вмикаються лише тоді, коли хтось рухається квартирою, - розповів Максим.

Також він запрограмував вхідні двері під`їзду, які відчиняються по GPS-навігації, за півсотні метрів.

- Я сам радіотехнік, думав налагодити своє виробництво, але у Китаї вже виробляють усі ці модулі, тому ця справа нерентабельна.

Робив усе поступово, придбав модулі, дещо переобладнав і так створив свою розумну квартиру. Щоправда, батьки сказали, що дещо їм заважає. Тому спеціально для них біля ліжка я встановив дистанційний вимикач світла, аби не тягнути дроти і не робити додаткового ремонту.
Наразі ж я роблю ремонт у власній квартирі, яку планую повністю автоматизувати, нашпигувавши різними цікавими речами

Розумний дім – це зручно і заощадливо, кажуть чернівчани, але заробляти на цьому неможливо, бо всі модулі і деталі вже активно постачаються із Китаю. А чимало людей вже звикли заощаджувати енергоносії в «ручному» режимі. Коли потрібно – увімкнули пристрій, не потрібно – вимкнули. Комп`ютеризоване житло, кажуть винахідники, затребуване чернівчанами для виконання окремих команд.
A.C.C. УКРАЇНА+

© All Right Reserved. Tilda Publishing Inc.
[email protected]