АСС.СV.UA УКРАЇНА+
УРБАНІСТИЧНІ ПРОВАЛИ ТА УСПІХИ ЧЕРНІВЦІВ
ЧИ ТВОРИТЬСЯ НОВЕ ОБЛИЧЧЯ СТАРОГО МІСТА
Слово «урбаністика» набуло популярності в Україні протягом останніх 10 років. Його використовують на позначення специфічного підходу до вивчення, планування і творення міст, який приділяє особливу увагу взаємодії міських жителів зі збудованим середовищем. У пострадянському контексті урбаністика, як діяльність, спрямована на зміни в місті і його просторі, на противагу традиційним підходам, використовує більше напрацювань соціальних наук, міждисциплінарності і західних практик.
Зробити Чернівці урбаністичними - це передусім навести лад з довгобудами, зробити затишнішими житлові квартали, зведені півстоліття тому
Він щодня роздивляється Чернівці. Фотокореспондент ІА АСС Максим Козменко уявляє, як має розвиватись урбаністичне місто
- У Чернівцях варто створювати атмосферу для реалізації бізнесу, підприємств, залучати інвесторів, щоб місто жило і заробляло. Але жити одними кав'ярнями, аптеками, нічними клубами чи караоке-барами неможливо. Так, це порівняно швидкий та досить постійний заробіток. Але потрібно розвивати щось нове, творче.

Якщо вести мову про забудову, це найперше для мене означає дотримуватись однієї стилістики. Так само нам потрібно думати, як робити затишнішим "нове місто", ці житлові квартали із багатоповерхівками, зведеними ще за радянських часів, - вважає Максим Козменко.


Найбільші урбаністичні провали, як на мене - недобудовані споруди. Коли починається амбітне будівництво, потім бракує коштів, і все завмирає. Такі собі памятники безгосподарності і неспроможності аж ніяк не прикрашають Чернівці. А ще є сучасне будівництво у старому фонді міста. Є приклади досить вдалі, а є кричущо неправильні та неприпустимі, коли така споруда надто кидається в очі і псує увесь ансамбль вулиці.

Максим Козменко
фотокореспондент, оператор ІА АСС
Алея небайдужості
У 2017 році завдяки ініціативі мешканців в одному зі спальних районів Чернівців, у мікрорайоні Гравітон з`явилась затишна алея. Ідея її облаштування перемогла у програмі «Бюджет міських ініціатив». На реалізацію проекту з міського бюджету було виділено 590 тисяч гривень. Ще близько 400 тисяч гривень було залучено інвестиційних коштів.

Алею Небайдужості виклали сучасною бруківкою, встановили антивандальні лавиці, смітники та ліхтарі. Ліхтарі - світлодіодні, лавочки та смітники - міцні, якісні та стильні.

Та із часом мешканцям довелось боротись із вандалами, а через проблеми з мережею територію перерили електрики.

Сучасна споруда серед історичної забудови. Вдалим урбаністичним прикладом у Чернівцях, зокрема, називають появу нового дитячого садка серед історичної забудови. Споруду румунської доби, першої половини 20 століття, реконструювали в сучасному стилі.

Тут вже завезли меблі в дитячі групи, наразі монтують штучне покриття на дитячому майданчику, облаштовують альтанки.

- Потрібно було знайти межу, щоб не втручатись в історичне середовище і створити модерну споруду, - каже керівник проектної фірми Мар`ян Стасюк.
У Чернівцях бракує відділу з урбаністики
- Наприклад, при озелененні Чернівців варто мати візуалізацію, який це зрештою матиме вигляд. Щоб творити, розвивати місто, іноді не потрібно багатьох зусиль чи фінансів. Можна газон охайно підстригти і вигляд одразу змінюється, - вважає колишня головна архітекторка Чернівців Наталія Хілько.
Якщо говорити про урбаністичні провали, то шкода Соборну площу. Там справді були достойні проекти. Наразі грошей на розробку робочого проекту бракує. Проект Театральної площі також потрібно якось планувати, адже ми не змогли завершити реконструкцію. Найбільша проблема, що це слід робити системно. Тобто, запланували ми Соборну на один рік - значить цього року ми плануємо на Соборній робочий проект, на Театральній проводимо архітектурний конкурс, а на Центральній площі, наприклад, закладаємо кошти на ремонт вимощення.
Наталія Хілько, екс-головна архітекторка Чернівців
Вдалими проектами вважають реконструкцію кінотеатру імені Івана Миколайчука та відкриття нового клубу у стилі хай-тек у Садгорі.
фото, відео - Максим Козменко, текст, верстка - Майя Гуменна