Інформаційне агентство асс
Як народжуються янголи
Історія про благодійницю Юлію Косівчук
Чернівчанка Юлія Косівчук вже багато років живе у Америці. Втім, будучи за кордоном, вона допомагає буковинським діткам та їхнім матерям, які опинилися в скрутному становищі.

Це історія про ангелів, добро та благодійність.
Юлія Косівчук
Мисткиня переїхала за кордон, бо закохалася в чернівчанина, який на той час вже 10 років жив у Америці. Юлія пригадує, при зустрічі одразу полюбили один одного:

"Він приїхав в гості до рідних в Чернівці. Ми познайомилися на бардівському концерті у клубі, де я виступала. Квиток був для його брата Нестора, але той віддав його Ростикові. Отак і познайомилися. Одразу ж закохалися один в одного. Через два тижні знайомства Ростик запропонував мені стати його дружиною. Я погодилася. Потім півтора року переписувалися. Я все ніяк не хотіла покидати Україну. Але кохання перемогло".

Історія янголів почалася вже у США. Юлія пригадує, побачила у мережі пост благодійниці Марти Левченко про дівчину, яка помирає від раку. Тоді мисткиня запропонувала виставити на аукціон свого акварельного ангела і здивувалася тим, як швидко він продався. З того часу Юлія Косівчук не перестає їх малювати, щоб докласти свою невеличку частинку допомоги іншим.

Янголів можуть замовити в Інтернеті як американці, так і українці. Мисткиня викладає картини на аукціон зі стартовою ціною $40-50. В коментарях люди пропонують свої ціни. Всі кошти перераховуються на рахунок Міста Добра, що у Чернівцях.
Історія янголів почалася вже у США. Юлія пригадує, побачила у мережі пост благодійниці Марти Левченко про дівчину, яка помирає від раку. Тоді мисткиня запропонувала виставити на аукціон свого акварельного ангела і здивувалася тим, як швидко він продався. З того часу Юлія Косівчук не перестає їх малювати, щоб докласти свою невеличку частинку допомоги іншим.

Янголів можуть замовити в Інтернеті як американці, так і українці. Мисткиня викладає картини на аукціон зі стартовою ціною $40-50. В коментарях люди пропонують свої ціни. Всі кошти перераховуються на рахунок Міста Добра, що у Чернівцях.
Місто Добра - це благодійний всеукраїнський проєкт. Тут можуть отримати допомогу мами-безхатченки, жінки, що потерпають від домашнього насильства та одинокі старенькі.

"Цей проєкт рятуватиме дітей від притулків, даватиме шанс мамам-сиротам, випускницям інтернатів та жінкам, які втікають від домашнього насильства. Тут вони зможуть розпочати нове життя, поруч з досвідченими, добрими і неймовірно чуйними наставницями-бабусями", - пояснює ініціаторка створення Міста Добра, благодійниця Марта Левченко.

Будівля Міста Добра ще у стадії ремонту. Звести її допомагають меценати, благодійники та небайдужі люди. Хтось жертвує кошти, хтось будівельні матеріали, хтось приходить допомогти пофарбувати стіни, а хтось малює янголів.
Місто Добра
Марта Левченко
"Цей центр будується також завдяки Юлії Косівчук, яка, будучи в США, малює янголів, продає їх, а виручені кошти передає нам. Вона завжди підписує, що кошти будуть спрямовані на будівництво Міста Добра.

Її янголи наповнюватимуть Місто Добра. В бібліотеці вони читатимуть книжки, в їдальні їстимуть каші, в спальні – спатимуть, в ігровій - гратимуться. Ці янголи житимуть в Місті Добра, вони такі світлі, класні. Ми хочемо, щоб мистецтво Юлі, її вклад увійшли в історію благодійності України"
, - зазначає волонтерка Марта Левченко.
За сім років Юлія Косівчук намалювала вже більше тисячі янголів та передала Місту Добра понад 12 тисяч доларів.
Художниця не припиняє малювати. Щодня народжуються янголи, і люди їх купують. Юля малює янголят також особисто для меценатів Міста Добра. Це надихає їх та заохочує допомагати.

"Інакше бути не могло, тому що це Юля, бо вона настільки багатогранна – пише казки, музику, картини. Це все поєднується в одній людині. Вона відкриває людей, відкриває світло в людях", - каже Марта Левченко.

Кожен янгол – неповторний та не схожий на інші. Люди замовляють в Юлії картини, просять намалювати, коли їм потрібна підтримка, чи хочуть зробити приємне своїм найріднішим. Благодійниця каже, що деякі сім'ї мають навіть цілі галереї її янголів.
Як створюються янголи
Художниця малює на акварельному папері. Використовує для цього акварель, акрил, олівці, гелеві ручки, туш, іноді пастелі. Розповідає, ніяких особливих умов для створення картин їй не потрібно:

"Малювати можу всюди. Навіть у машині. Я намагаюся використовувати лише щасливі кольори. Вірю, що кожна людина заслуговує на особливого ангела, бо всі є неповторними"
"Я буду малювати, поки мене проситимуть, поки хотітимуть, аби були ці янголи. Навіть якщо я буду втомлена, чи хотітиму випити кави, чи поїсти, я все одно піду малювати, тому що хтось чекає на янгола.

Люди вірять, що ці ангели їх захищають, замовляють картини, тому що хочеться чогось світлого, дитячого. Вже сім років я малюю і передаю кошти на благодійність, тому що треба завжди пам'ятати, що в цьому світі є хтось, в кого більші проблеми, ніж у нас"

Юлія Косівчук
Мисткиня-благодійниця
Сестра мисткині Антоніна Бабчук розповідає, Юля була неординарною з самого дитинства
"Оскільки в нас всього рік різниці, то ми були найкращими, дуже близькими подружками. Вона мене залучала в усі свої дитячі забавки. Юля була маленьким вогником, до якого збиралися люди, притягувала оточуючих", - каже Антоніна.

За словами Антоніни, Юля не могла пройти повз самотньої кішечки чи собачки, а одного дня навіть принесла додому козу, яка дівчині задавалася самотньою.
"Ми мусимо бути відповідальними", - казала маленька Юлія Косівчук.

В підлітковому віці сестрички захоплювалися поезією, брали участь в різних конкурсах. Далі Юля почала займатися музикою, карате та східною філософією.
Карате стало професійним заняттям мисткині, діти її обожнювали. Вона була їм порадником та авторитетом. Її вихованці вже мають дітей, створили сім'ї, але вони досі їй вдячні.


В США Юля відкрила себе як художник – спочатку були нариси, потім серія янголів, яка захопила людей. Вони побачили щось тонке, тому що, це не просто малюнок, це вклад душі, позитивної енергії. Напевно тому янголи так полюбилися.

Все робиться з любов'ю і для когось. З важливою метою, яка переросла в благодійність. Співчутливість та відповідальність Юлі змалку нікуди не зникли.
Антоніна Бабчук
сестра мисткині-благодійниці
Журналістка та письменниця з Чернівців Оксана Драчковська пригадує, познайомилась із Юлією Косівчук, коли та почала приносити до редакції газети свої мистецькі дописи.

"Чим привернула увагу? Коли вона розмовляє, якось так догори дивиться, так ніби над головою. Я собі думаю, що вона там бачить? Тепер я знаю – вона там янголів бачить".
Оксана Драчковська та Назарчик
Оксана Драчковська каже, їх із Юлею поєднує дружба.
"Вона поетка. Дуже талановита, можна навіть сказати і геніальна, її вірші ще недооцінені. Крім того, вона ще й співачка, дуже прогресує в цьому напрямку, вона авторка своїх пісень, композиторка. Юля класна мама і дружина. В них вдома має бути просто прекрасна атмосфера, бо вона прикрашає життя навколо себе та своїх близьких людей.

Юліна благодійність – це від душі, я переконана на 100 відсотків. Їй ніколи не приходило в голову заробляти малюванням на себе, на сім'ю, навіть коли в них були складні часи. Це від душі, щиро, в цьому немає жодних сумнівів"







Нещодавно Юлія Косівчук потрапила до рейтингу "11 українок, які роблять цей світ кращим" за версією видання Голос Америки.
"В момент, коли ти робиш щось хороше, народжуються янголи. Можливо, вони не такі смішні, як я малюю, але кожна твоя хороша справа чіпляється до іншої хорошої справи. І таким чином в світі стається більше добра", - каже мисткиня.
Юлія зізнається, іноді їй не віриться, що в час, коли є стільки технологій та можливостей отримати справжнє мистецтво, людям хочеться чогось, що виглядає наче намальоване дитиною.
Особливий світ є у кожного
"Коли я малюю - переношусь у якийсь особливий світ, де живуть смішні істоти, де ніхто нікого не ображає. Такий світ є в кожного. Поки ти маленький цей світ в тобі живе, але коли людина виростає, то буденність, сірість, важкі думки цей світ віддаляють. Але коли починаєш малювати, розумієш, що ні – він поряд. Просто треба зазирнути в серце і цей світ віднайти в собі. Лише так я можу пояснити, чому янголи такі популярні".
Автори
Олександра Раца
журналістка
Максим Шварцман
відооператор, фотограф
Анатолій Никифоряк
монтаж
Підписуйся на Інформаційне агентство АСС