ACC.CV.UA
Добрі Ґазди
як працює сироварня на Глибоччині
Буковинська сироварня у селі Михайлівка Глибоцької ОТГ відкрила свої двері майже три роки тому. Зі старого та занедбаного приміщення лазні місцевим мешканцям вдалося зробити сучасне підприємство.

Після декількох місяців навчання та облаштування кооперативу тут почали варити сир, який користується неабияким попитом не лише у Глибоцькій ОТГ, а й у всій області.
Почалося все з бажання розвивати село
Керівництво ОТГ ще задовго до створення сироварні планувало реалізувати проект, який міг би допомогти місцевим мешканцям та працював би на розвиток села. Голова Глибоцької ОТГ Григорій Ванзуряк пригадує, хотіли зберегти насамперед потенціал місцевості.

Григорій Ванзуряк
«Історично так склалося, що за часів СРСР, а потім, за часів незалежності України, в цьому населеному пункті існувало потужне сільсько-господарське підприємство. Спочатку колгосп, потім КСП, потім ТОВ, яке займалося вирощуванням великої рогатої худоби, зокрема, племінного напрямку, для виробництва молока. Коли ми підрахували, що більшість людей тут утримують по 2, 3, 4 одиниці худоби, то зрозуміли, що питання переробки сировини буде досить актуальним», - пояснює голова ОТГ.

Тоді жителі села Михайлівка зібралися, аби обговорити розвиток села. Одна із присутніх бабусь сказала: «Заберіть влітку в нас молоко, яке кисне, і на базарі його не скуповують».

«І тоді ми почали думати, що зробити з таким молоком, аби потім його вигідно продати взимку, коли ціна на молоко підростає», - каже Григорій Ванзуряк
Таким продуктом став сир
Аби набратися досвіду та подивитися, як працюють сироварні в інших містах чи селах, керівництво ОТГ та жителі села об'їздили фактично всю Україну. Шукали елементи успіху, навчалися виготовляти сир у професіоналів.

Перші спроби варити сир відбувалися у місцевій школі на непрофесійному обладнанні. Після схвальних відгуків дегустаторів вирішили шукати ресурси, щоб розширити проект.
Участь у проекті економічного розвитку
Тоді Глибоцька ОТГ взяла участь у проекті економічного розвитку Чернівецької та Одеської областей, який фінансувала Австрійська агенція розвитку за сприяння програм розвитку ООН. У проекті перемогли й за кошти Австрії та Глибоцької ОТГ створили сироварню.

За 20 тисяч євро грантових коштів закупили усе необхідне обладнання для варки твердих і м'яких сирів, а з місцевого бюджету виділили 1,5 мільйони гривень на реконструкцію приміщення колишньої лазні. Посол Австрії, яка двічі була у Михайлівці, не вірила, що приміщення вдасться реконструювати та змінити, пригадує голова Глибоцької ОТГ.

«І вже під час відкриття, 2 роки тому, посол Австрії була в захваті, що ми все змогли», - каже Г. Ванзуряк.

Архівне відео з відкриття сироварні - дивіться нижче:
Як працює сироварня
Сироварня входить до кооперативу «Добрі Ґазди», власниками якого є понад 30 мешканців Михайлівки та навколишніх сіл, що входять до ОТГ. Люди щоранку приносять до сироварні свіже коров'яче та козяче молоко.

Далі його вимірюють на жирність, вміст води, кислотність. Працівники сироварні розраховують, яку частину молока використовувати для виготовлення твердого сиру, а яку – для приготування кисломолочної продукції.
«Ми виготовляємо не лише сири, а й творог, будз, сметану. Продаємо це все на місцевих ринках, у магазинах. Молоко постачаємо в наші садочки, щоб діти пили якісне.

Сирну продукцію виготовляємо за трьома основними рецептами – італійська качотта, голландська гауда і австрійський бергкезе. Кожному виду дали свою, буковинську, назву.

Люди охоче купують продукцію нашої сироварні. Наразі неабияким попитом користуються натуральні товари, тому популярність такого продукту зростає і зростатиме»

Володимир Білоус
голова кооперативу "Добрі Ґазди"
Вікторія – переселенка з Луганська. З чоловіком переїхали жити до Михайлівки в 2017 році.
Жінка каже, раніше ніколи не займалася сироварінням, проте навчилася й відтепер працює у кооперативі.

«Сир та кисломолочну продукцію більше не купуємо ніде. Дуже подобаються наші товари, вони смачні та натуральні. Коли в Глибоцькі магазини потрапляє продукція з кооперативу, її розбирають протягом години», - каже Вікторія.


Ексклюзивно для Інформаційного агентства АСС працівниці сироварні Марія та Вікторія розповіли технологію виготовлення сиру «Добрі Ґазди»
Молоко перевіряють на жирність, знімають з нього вершки.
Молоко заливають у чан пастеризуватися.
Після пастеризації молоко охолоджують і додають у нього ферментів.
Утворений згусток, так зване зерно, розрізають на дрібні шматочки та прогрівають до температури 42 градусів.
Сироватку, що відділилася, відбирають у форми та починають процес пресування сиру.
Сир засолюють.
Просушка сиру та фарбування латексом.
Щонайменше 2-3 місяці сир витримують.
Працівниця сироварні Марія - також членкиня кооперативу. Вона щодня приносить сюди молоко. Жінка розповідає, понад 30 місцевих мешканців працюють у "Добрих Ґаздах", оскільки це значно економить їхній час та ресурси.

«Бути членом кооперативу вигідно, бо ми економимо час. Не потрібно їхати у місто, продавати молоко на базарі. Зранку приносимо молоко і здаємо його сюди. І платять непогано», - каже Марія.
Сироварня розвиває туризм
Окрім виготовлення корисної та натуральної продукції, сироварня є ще й привабливим об'єктом для туристів. Щодня сюди приїжджають люди з інших районів області, міста Чернівці та навіть із-за кордону.

Тут облаштували дегустаційну залу, де відвідувачі можуть спостерігати за процесом сироваріння, скуштувати різні види сиру та придбати продукцію «Добрі Ґазди». Також, за словами голови Глибоцької ОТГ Григорія Ванзуряка, цьогоріч відремонтують дорогу, що веде до сироварні.
Директор Чернівецького екскурсійного бюро Павло Колядинський розповів нам, що відвідини Глибоцької сироварні неабияк популярні серед школярів з Чернівців та всієї області:

"Возимо школярів до сироварні і у період навчань, і під час канікул. Зазвичай це групи з 35-50 чоловік. У період свят, особливо новорічно-різдвяних, є багато охочих серед дорослих.

Після сироварні їдемо на місцеву пасіку, потім у село Кам'яна на тропічну оранжерею, а влітку ще й у краєзнавчий музей в селі Старий Вовчинець"


У кооперативі "Добрі Ґазди" не збираються зупинятись на досягнутому та мають великі плани на майбутнє. Зокрема планують виготовляти власне вино, опанувати технології виготовлення кефіру та йогурту.

Очільник Глибоцької ОТГ анонсував і відкриття у Михайлівці ще одного кооперативу з вирощування кіз та овець.
Автори
Максим Шварцман
відеооператор, фотограф
Олександра Раца
журналістка