Загинула вся популяція морського судака

За словами науковця, вибух на Чорнобильській АЕС не спричинив таких наслідків для біологічного різноманіття, які зараз фіксують фахівці на півдні.

«У пониззі Дніпра та у Дніпро-Бузькому лимані мешкало понад 70 видів риб, з них 18 – червонокнижних. Як мінімум один вид риб уже зник з лиця Землі. Це морський судак або буговець, який мешкав у Дніпровсько-Бузькому лимані. Довгий час він вважався вимерлим, але у 2016 році ми з'ясували, що він живий», – розповідає науковець.

Медіа агентство АСС є в Instagram

Утім, прісноводне цунамі призвело до повного зникнення всієї популяції червонокнижного морського судака. Крім того, серйозно постраждали осетрові, які під час нерестової міграції як раз підійшли до дамби та були зметені гідроударом.

Експерт каже, що за попередніми підрахунками на півдні України загинуло приблизно 8 тисяч тонн товарної риби.

Через підрив Каховської ГЕС повністю загинув рідкісний вид риби

Які ще тварини постраждали

Також внаслідок підриву греблі постраждали птахи, навіть водоплавні. Всі ті, хто гніздився у траві або кущах. Наприклад, червонокнижна болотяна сова влаштовує гнізда виключно на землі. А зараз період вигодовування пташенят. Тому вся пташина молодь загинула, крім тих видів, що гніздиться високо на деревах.

«Загалом на затопленій території опинилися понад 50 об'єктів природного заповідного фонду України. Залило водою більшу частину ареалу проживання таких червонокнижних гризунів, як сліпак піщаний, земляний заєць, мишівка Нордмана… Всі вони не вижили», – заявив Афанасьєв.

Отримуйте новини в Telegram

Він додає, що загинули рідкісні піщані богомоли, які мешкали лише на затопленій території, тендітні стрілки Ліндена, а також оси Кольпа Клюге, яких ще називають жовтоволосими.

Професор підсумував, що загалом вже втратили кілька десятків червонокнижних видів різних тварин і що з цим робити, поки незрозуміло.