Відомо, що відповідно до статті 12 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» – щорічна основна оплачувана відпустка надається працівникам тривалістю 24 календарні дні.

Згідно з цим, працівник не обмежується в праві на одержання щорічних додаткових та інших відпусток, які передбачені законодавством.

Проте під час воєнного стану роботодавець сам може відмовляти працівнику у наданні будь-якого виду відпусток, якщо працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури. Проте це не стосується тих випадків, коли повʼязано з вагітністю, пологами та догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Що таке воєнний стан

Воєнний стан – це спеціальний правовий режим, який вводять у країні чи окремих її регіонах під час загрози збройної агресії чи нападу. Він потрібен, щоб надати відповідним органам державної влади повноважень, які необхідні для зменшення або унеможливлення загрози та забезпечення національної безпеки.

Крім цього, тимчасово можуть обмежувати конституційні права та свободи людини. Зокрема, право на пересування, збори та мітинги.